Zien wat er niet is of had moeten zijn …

Als er één ‘app’ voor liefhebbers van architectuur welkom is in Den Haag dan is het wel de UAR (Urban Augmented Reality) layer die onlangs door het Nederlands Architectuur Instituut op het politiek terras van het IJspaleis werd gelanceerd. Zo nieuw als deze ontwikkeling is, toch komt deze nog te laat voor het bepalen en kiezen van de architect van dit stadhuis. Want wat is het ongelooflijk dat je nu kunt zien wat er niet is.

Nu al ontwerp nieuw Muziektheater te zien

Bijzonder aan UAR is dat met behulp van AR (Augmented Reality) midden in de stad, in 3D, te zien is hoe de stad wordt, was of had kunnen zijn. Vooral de toevoeging van de geavanceerde 3D modellen, gemaakt door DPI Animation House, maakt het voor ons zo interessant omdat het mogelijk wordt ‘te zien wat er niet is’. Zoals het alternatieve ontwerp van Rem Koolhaas (de keuze van de inwoners) voor het Stadhuis van Den Haag en een ontwerp van Willem Kromhout voor het Vredespaleis. Maar ook nieuwe ontwerpen voor het Spuiplein (zie foto) kunnen vandaag al op schaal met de huidige nieuwste mobieltjes worden bekeken.

Het is natuurlijk niet bedoeld om bestaande monumenten eerder af te breken om het met de nieuwe techniek hoger te kunnen waarderen, zoals onze wethouder Baldewsingh in zijn enthousiasme opperde: ‘De Volharding op de Grote Markt moeten wij eens gaan bekijken of dit monument daar nog wel past …'(!?!) Alle informatie over de gratis te downloaden UAR app Zien wat er niet is, vindt u op NAI.nl/UAR.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.