Eetbare Stad … maar zover is het nog niet

Wat een geweldige ommezwaai maakt nieuwbouw met Testcase Erasmusveld in Het Magazijn, het door KOW architecten van sloop geredde gebouw aan het Esperantoplein. Daar ben ik bij als Slow Urbanism door enkele sprekers wordt uitgelegd. Geen enkele tegenwerping van de kant van architecten, projectontwikkelaars en overheid. voorproefje in Het MagazijnNee het ziet er zelfs naar uit dat vanuit de kunstwereld waarin alles anders wordt bekeken het inzicht voor nieuwe bouwprojecten ontstaat. En wat blijkt? Het aspect mensen was men steeds vergeten. Kunstwereld, bouwwereld en overheid ontmoetten elkaar en sloten af onder het genot van een doordacht hapje en een milieuvriendelijk drankje.

Tom Weghorst (TCN) spreekt over Organische Gebiedsontwikkeling en noemt daarbij de Zuidas een onderwerp waarvan wij ons moeten afvragen of we zo door moeten gaan. Tom Weghorst (TCN) Organisch bouwen is zoiets als het aanleggen van een tuin waarin je moet kijken of de plantjes aanslaan. Functies die het gebied nu al heeft, proberen te versterken. Daardoor komt het gebied op de kaart te staan. Bij Heerlen bijvoorbeeld, een voormalige leegstaande Philipslocatie. Voor weinig geld zijn daar leegstaande fabrieksgebouwen weer verhuurd die aanslaan in het gebied. Dat doet denken aan de Caballero Fabriek (CabFab) aan de Laakhaven.

Renato Jeuken (Brazilië) over het belang van de buurtspeelplaats. ‘Gemeentes willen allemaal de grootste en de beste zijn’, maar wie oh wie is daar de belangrijkste factor? Juist: de mens! In zijn zoektocht in het testgebied Erasmusveld naar een Renato Jeuken enthousiasme uit Braziliëgroep mensen vond hij alleen maar fabrieken en kantoorgebouwen, eigenlijk maar tien echte personen. Daarom bedacht hij een buurthuis voor kinderen die er een speeltuin hebben waar de ouders ook steeds met elkaar in contact kunnen treden. Koloniseren eigenlijk met elkaar. Zo ontstond Buurtontwikkelingsmaatschappij Erasmusveld.

Peter de Roode van Stroom haalt het thema Voedsel en de stad aan. De stad kan niet bestaan zonder voedsel. In het kunstproject deed men zelfs een poging het varken terug te brengen in de stad. ‘Die kunnen het afval weer opeten zoals dat vroeger was zo en het blijkt in India op sommige Peter de Roode van Stroomplaatsen nog (of weer) zo te zijn.’ Hardop denkt hij in de toekomst op de fiets door de kassen je product uit te kunnen zoeken, terwijl het nog groeit. ‘Eetbaar groen’ in Schilderswijk is zo’n kunstproject van Stroom van Debra Foodprint Erasmusveld. Annegien Meyer wil een project starten met de 21 bestaande volkstuinen. Time is Honey (omdat ‘de bij’ het wereldwijd slecht doet. Honeybank van Olivier Darné. Nl conserven waar de menukaart is samengesteld door elementen uit de omgeving: niet verpakt, niet vervoerd en ter plekke bereid. Onteer studie Makkink & Mey. Medio oktober te ervaren.

Denis Oudenwijk van Refunc ziet er in zijn outfit uit alsof hij meteen wil beginnen. Heel praktisch toont hij een filmpje over doorgebruik van allerlei afgedankte materialen, zoals Spijkstaalbussen (bekend van de rijdende zelfbedieningswinkel SRV-man die 15 kilometer p/u door de wijk rijdt) ook zie ik een mobiel tuintje Denis Oudenwijk ReFunc voorbijgaan en gebruikte watertanks en containers waarvan op FAST Scheveningen toepassingen te zien zijn als de tijdelijke woonruimte voor een kunstenaar en als tafel gebruikte windturbinewieken.

Vanuit de zaal komt het idee er meer individueel mee aan de slag te kunnen gaan op je balkon of in de tuin. Maar dan gaat het natuurlijk niet de kant op van de beleidsmakers die met het Erasmusveld te maken hebben. Een vraag vanuit de zaal
Wat heeft de projectleider den Haag Zuidwest en Erasmusveld Gert-Jan Gielen hierover te melden vraagt iemand in de zaal zich af. Gielen ziet best mogelijkheden maar is wel afhankelijk van grondbezitters. Veel uitdagingen maar ook veel ingewikkeldheden omdat wij niet alles in bezit hebben. Volkstuinen bijvoorbeeld waar wij wel goed overleg mee hebben overigens.
Renato Jeuken: Het blijkt moeilijk te starten omdat er geen beginkapitaal beschikbaar is en er ook geen toestemming voor komt. Wellicht een non-profit organisatie voor de tijd van de ontwikkeling zodat niet de grondprijzen weer omhoog gaan. Een inspreker uit de zaal ziet grote spanning tussen duurzaamheid en politiek.
Een architecte die betrokken is, ziet mogelijkheden voor woongroepen die ook willen maar niet de toestemming krijgen.
Tom Weghorst ziet het niet alleen als kunst maar als een andere manier van denken. IJburg is als project bijzonder geslaagd waar moeders met kinderen op bezoek kwamen om te zwemmen en op lange zomeravonden met een goeie keuken zelfs ook de mannen in pakken zagen dat het geslaagd was. De laatste inspreker heeft het over de visboer op de landmark die zijn vissen in mooi aquarium wil tonen en er een link gelegd wordt naar hun eindbestemming maar zijn hier niet gerust op.
een 'still' uit de Refuncfilm
En nu maar hopen dat na de zomervakantie de neuzen nog dezelfde kant op staan. Want dit was een voorproef van de publieksmanifestatie op locatie in september.

Meer informatie is te vinden op de volgende websites:
www.groenlicht.org;
www.eetbaar-park.nl ;
Eetbaar Groen in de Schilderswijk.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.