Categorieën
media stadsflitsen

Leap into the Void …


Babette Wagenvoort tekent op iPad actuele situaties in de foyer van het Theater aan het Spui (TAHS) die even later op de mash-up wall van het IJspaleis zijn te zien. Ondertussen is haar ‘Klasje van Wagenvoort’ ook leuk bezig vanuit containers op het Spuiplein en probeert het begrip mash-up wall ook letterlijk uit te voeren.
Tja dan moet je ook maar niet de term ‘Bring your own beamer’ hanteren. Bezoekers hebben er in elk geval weinig moeite mee. Zij vinden alles wat ze zien en te horen is de moeite waard.
Zoals de katapult met laserpoint SMSlingshot waarmee je visueel kunt paintballen met een boodschap. Even een berichtje in de katapult invoeren, richten en in de gewenste kleur je protest tegen het IJspaleis aanschieten. Het geeft een kick! Immers het buitengebeuren is so wieso voor iedereen te beleven. Dat is ook duidelijk te zien aan een enkele ‘dancer’ die op de uitnodigende beats vindt dat hij omstanders een lesje ground surfing moet geven. Grappig te zien dat hij met zijn eigen benen regelmatig in de knoop ligt. ‘Niet in zijn ogen kijken’, waarschuwt studioassistent Wim de Bie mij die voor deze gelegenheid Babette Wagenvoort ondersteunt. Zij is druk doende met beelden ook weer van deze plek te visualiseren en ik zie daar toch ook wel een soort van ‘booming’ (met zijn hoofd tegen de metalen wand) ‘dancer’ in. Het is dan al tegen twaalven en de containers sluiten voorzichtig hun gigantische deuren om meer intiem verder te kunnen feesten.
Klaariskees.com wordt er niet koud of warm van. Een hoek van de uitloop van het witte Richard Meier ontwerp waar Hulshof zich nog weet te handhaven, lijkt te leven. De witte panelen komen los van het gebouw om dan weer terug te keren met opzwepende muziek. In feite is dit puur optisch bedrog dat als een van de kenmerken van todaysart gezien kan worden. Zien wat er niet is, zo kun je het beste omschrijven. Een feest voor de zintuigen.
Maar met ‘horen’ gaat dat toch iets anders. Horen wat er niet is in het Paard tijdens de performance van Kangding Ray onmogelijk. Want het is er wel degelijk, gezien (beter gevoeld) de enorme geluidsdruk die de bassen rond 18 Herz (op de teller) aan luchtverplaatsing teweeg brengen. Mensen met nierstenen komen hier genezen vandaan: ze vergruizen volkomen en nog met een leuk deuntje op de achtergrond ook. Werkelijk ongelooflijk wat dit gebouw aan trillingen kan hebben.
Want we hebben het nog niet over de kleine zaal gehad. Want daar weet Raime ook de volumeknoppen te bewerken en je hoort niets van de buren! De buren, want Het Paard daar wonen ook mensen naast, blijken ook niets van het Paard te horen!

Zie ook Hofstijl en Haagsallerlei

Door @interniek

abnormaal digitaal, gadget man, chroniqueur, futurist, vindt toekomst leuker,
Since 1994 online maar sinds kort ook liever niet ...

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.