Sharing Mobile Life, thema Den Haag Telecom 2011

20111028-180128.jpg
Geen Wifi, maar ‘telecommunicatie op orde’; mooie verhalen van de wethouders Kool over eigen vliegveld en bijna de grootste wereldhaven in onze regio en Baldewsingh waarschijnlijk in zijn lichtfeest blijven hangen als hij vraagt of wij met ideeën willen komen voor WiFi door de hele stad.

Weinig nieuws voor echte gebruikers. Erik de Zwart draait als van ouds, scherp na iedere presentatie. Moest in begin al onderwerpen omgooien vanwege uitblijven Martijn van Dam lid Tweede Kamer (vond Euro belangrijker). Waardoor het meteen al spannend werd voor sprekers.

Neelie Kroes spreekt klare taal via video. Vindt dat je van aanbieder moet kunnen wisselen binnen een dag met behoud van mobiel nummer. Zelfs Griekenland is verder met bandbreedte dan Nederland. Hoog tijd dat er wat aan gedaan wordt. De innovatie prof uit Delft, Fledderus toont onderzoekscijfers tot 2008 en baseert zijn toekomstcijfers hierop. Dat Steve Jobs is overleden wil nog niet zeggen dat er geen nieuwe behoeften meer worden ontwikkeld bij de gebruiker. Apps hebben hun langste tijd gehad hoorden we al eerder en de pc is allang uit beeld verdwenen en plaatjes van Spoc en de Enterprise komen voorbij waarop de commander slechts zijn badge aanraakt en dan contact heeft zelfs zonder beeldschermpje; dus ook het toetsenbord en het beeldscherm liggen er binnenkort uit.

Chris Bannink neemt ons nog even mee in de trends van de mobiele telecommunicatie.

Het is relevant dat er nieuwkomers zijn die de boel opschudden volgens Bob Bunnik van Tele 2. Hamvraag blijft als iedereen mobiel gaat internetten wat gebeurt er dan? Dan hebben wij een probleem! Erkent ook KPN die flink heeft moeten dokken tijdens UMTS-uitrol. En dan nog zoals in de vorige Den Haag Telecommunicatie als overheid durven stellen dat er geen behoefte is aan verglazing en sneller en meer bandfrequentie.
Ik denk dat we helemaal niet rouwig hoeven zijn over het wegblijven van Martijn van Dam omdat die ons toch niet blij kan maken met het ‘filedenken’ van de overheid in de telecomsector. Ondertussen dienen zich wel steeds meer leuke toepassingen aan die uiterst nuttig kunnen (..) zijn voor de maatschappij en die wel gebruik maken van het al dan niet aanwezige draadloze internet. De behoefte daaraan ontstaat pas als het nut ervan wordt ingezien na presentatie. En daarin loopt de overheid natuurlijk niet echt voorop. Maar de 500 aanwezigen in de Nieuwe Kerk laten zich na de pauze graag verrassen dat met 60gHz – als verbetering van de huidige 1gHz – de straling binnen de muren van de huiskamer blijft en dat je daarmee draadloos digitale tv kunt kijken. Ventocel (?) zou je in de toekomst gewoon bij de bouwmarkt kunnen kopen om je eigen 100mb ontvangst te realiseren. Ook je eigen radiostation is zelfs de suggestie. Hoe staat het met de veiligheid van de straling wil een bezorgde bewoner weten. Waarom broadcasting noemen ipv wireless?

Nieuwe toepassingen

Roamler laat de video het werk doen qua uitleg en je kunt er wat mee verdienen. Het heeft vierduizend aangeslotenen die op verzoek actief gegevens verzenden over en uit geheel Nederland. Als je doet wat er gevraagd wordt, bijvoorbeeld een foto maken en wat informatie erbij verzamelen, kun je er geld mee verdienen. Er ontstaat inmiddels een strijd tussen Roamlers die een invite willen.
Mobzili is een app die gegevens verzamelt op het moment dat de gebruiker langs een vooraf ingestelde zoekvraag loopt. Zoals interactieve nieuwtjes bij bezoek aan steden, aanbiedingen van de supermarkt of korting bij theaterbezoek, ‘Allaroundme’ noemt Reza Ladchartabi het geestdriftig.

Groupon presentatie door Lilian Doets die in de Caballerofabriek huist, maakt duidelijk dat je overal en altijd korting kunt krijgen als je maar wilt volgens een Amerikaans recept. Het wordt mij opeens duidelijk vertel ik haar na afloop, waarom er steeds vaker pakjes bij mij aan de deur worden bezorgd.

Dat steden veel slimmer kunnen worden is mij wel duidelijk. Want waarom is er geen buizenpost voor pakjes die nu aan de deur worden bezorgd? Smarter Cities gepresenteerd door Haydee Sheombar vertelt hoe IBM een smarter Planett nastreeft met de computer. Dat chips al niet meer zichtbaar zijn voor het menselijk oog en wat een stad als Den haag ermee kan bereiken. De gemeente is van plan om daar ook aan mee te doen om mensen te regisseren (red.) In Californië die doorgeven hoe het met de waterstand ivm regenval. Maar hier ook om overvallers te spotten.

20111028-134359.jpg

Zie ook Hofstijl voor Storify verslag

Eén reactie

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.