Achterna gedragen … klopt echt!

Als je iets beweert waar je later toch wel bewijzen van wilt zien, pak je die mogelijkheid ook wel. Zo verklaar ik mijn aanwezigheid tijdens het Zeebelt gebeuren, want anders kan ik het theatermuziekschouwspel Achterna gedragen niet noemen. Je moet er wel voor open staan als je het Zeebelt theater in de DCR bezoekt. Maar dan maak je ook wat mee en wat is het ook weer de moeite waard geweest. Camille blijft achter haar tafeltje lachen en opstaan om naar het weer te kijken, maar Barbara neemt de laatste moeilijke valperiode van haar over. Want als zij door de weersinvloeden bijna met tafel en al vertraagd het publiek in zwiept dan is de storm op zijn hevigst en dat vraagt nogal wat spierkracht en tanigheid van de passagiere.

Zoals regisseur Petra al uitlegde, maak je als publiek een totaal andere, vervreemde wereld mee tijdens de voorstelling op 9 (en 10 december 2011). Weerberichten draaien op gezette en vaste tijden om het project en spelers heen. Het grote plasmascherm stelt de wereld voor waarnaar Camille steeds een blik werpt en weer vergenoegd terugzakt op haar tuinsetje. Barbara beklimt een hogere stek en regisseert het weer met de daarbij behorende muziek en geluidsinvloeden van Chinese gongen tot koperen bergbellen uit de Himalaya als ik het goed inschat. De weersverwachtingen verslechteren met de minuut en komen trouwens redelijk overeen met het weer buiten Zeebelt. Windkracht zeven zwelt aan met (gelukkig) visuele regenstriemen waar de stoïcijns vliegende ooievaar verveeld doorheen blijft klapwieken. Het groene blaadje dwarrelt niet meer langs. De wereld buiten wordt steeds donkerder en de jagende wind met striemende regen maken dat je het echt hebt te doen met de personages in die frêle jurkjes en blote armen. Daar hebben de duikers annex astronauten die zich laten abseilen aan hun navelstrengen geen last van. Terwijl het hoofdlicht uiterst minimaal afneemt komt het drietal astroduikers synchroon op Barbara en Camille af. Beangstigend door de leds die in de helmen aangaan. Een buitenaards moment. Flarden Debussy dwarrelen vaag om het schouwspel heen.

20111210-123355.jpg

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.