Van Baggerman naar Lolapalooza

Toch wel vreemd dat je op een plek zit te lunchen waar je vroeger als kind ‘op de hoek’ speelde. En wat ik allemaal moest doen om van de filmlocatie van Pizza Maffia, de film in de Van Bylandtstraat weer een werkend cafetaria met de welluidende naam Lolapalooza. Het etablissement geeft een geanimeerde indruk en was vroeger (héél vroegâh) de patatzaak van de familie Baggerman met hun beroemde kiploempia. Wij woonden er met ons gezin bestaande uit vader, moeder, vier zonen en een dochter zoals het de familie met de naam ’t Hart betaamt ongeveer in het midden (het hart) van de straat waar nu, als ik dit schrijf, nog steeds mevrouw Bouthoorn woont. Als ik aan het zeegroene tafeltje een quiche verorber (de laatste) met een glas melk en het raam uitkijk, zie ik dat de hoekwinkel van Van Tuijl Sigarenmagazijn nu tot BEERfietsen is getransformeerd. Wat er gedurende de vele tientallen jaren die ertussen liggen is gebeurd, vertelt de geschiedenis niet. Wél, dat het roken een enorme daling heeft doorgemaakt en dat fietsen toch iets gezonder lijkt.

20120126-024323.jpg

Het verbaast eigenaar Bibi eigenlijk ook wel dat zij en haar partner nog geen promotie hebben hoeven maken sinds de opening eind november. Mij verbaast het niet als je de toonbank ziet met alle zelfgemaakte lekkernijen en … op basis van gezonde voeding! Bij het afrekenen twijfel ik zelfs nog even of ik niet weer zal gaan zitten bij het zien van de enorme appeltaart die zij voor een gast gaat aansnijden. De tijd van Baggerman is echt voorbij … gezond, vrolijk en draadloos internet; de tijd van Lolapalooza van acht tot acht is aangebroken.

6 reacties

 1. Ik kom beslist eens langs. Ik kan me Baggerman alleen van het ijs (waterijs) herinneren. Op een van de andere hoeken zat Jamin, met goedkoop ijs dat je tussen twee wafeltjes kon doen. Inderdaad de sigarenboer van Thuyl (volgens mij met een ‘h’). En op de 4e hoek poelier De Boer. Heb heel wat bestellingen voor hem rondgebracht. Tot aan het Savornin Lohman plein toe. Ik was (12 jaar) een beetje verkikkerd op zijn dochter Melanie.

  Like

  • Zo zie je maar weer dat er, net als bij Koot en Bie (..), weer allemaal nieuwe informatie naarboven komt. Op diezelfde leeftijd was ik verliefd op Vonnie van Ginkel die naast Baggerman woonde. Ik heb wat af staan kleumen in de Weimarstraat als ik op haar stond te wachten. Want ik mocht absoluut niet met haar (niet katholiek?) omgaan van mijn moeder.

   Like

  • Mijn ouders waren de eigenaren van cafetaria weimar leuke tijden waren dat olibollen,ijs patat loempia’s noem maar op ik ben de zoon Fred met goede herinneringen aan die tijd

   Like

  • Wat hartstikke leuk om dit te lezen. Ik hoor net Lida zeggen:”De loempia’s van Baggerman: ik heb ze nooit meer zo lekker gegeten!” Grote stukken kip en enorm formaat. En de heerlijke loempiasaus niet te vergeten!

   – The future? … join me! @interniek hagazine.nl

   Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.