Aad voor insiders …

Ruige gitaarmuziek uit de seventies, dia’s van vriendelijke poezengezichten op de wand, afgewisseld met die van een langharige hippie, geven de indruk een huiskamer binnen te lopen en niet de grote zaal van crematorium Ockenburgh.

20120218-200946.jpg
Als ik mijn ogen dicht zou doen waan ik mij in de virtuele huiskamer van Adriaan Bontebal, zijn weblog waar ik regelmatig met veel plezier binnenliep. Ook in het echt mocht ik in de Paulus Potter een keer langs komen toen het toetsenbord van zijn pc voor zichzelf was begonnen.

20120218-200412.jpg

Maar nu houd ik wel degelijk mijn ogen open onder het meer dan honderdtwintig koppen tellende Bontebalpubliek die allemaal hun eigen band met Adriaan hadden en die band met zijn wereld willen blijven houden. Laten we zeggen een hoog gehalte Blauwe Aanslag publiek met opvallende haardossen, soms rood maar meer grijs, woest krullend of in staart in vintage spijkerjacks en jeans uit de zeventiger jaren en opvallend betrokken met de wereld van Bontebal.
Opeens ga je zijn verhalen nadrukkelijker lezen eigenlijk op de manier waarop hij deze ook met zijn warme stem kon voordragen. Woord voor woord geduldig uit laten werken op zijn gulzige toehoorders. Dan kom je er steeds meer achter hoe Aad in het leven stond, tot op de laatste punt van zijn blog. Want dichter/schrijver/denker Bontebal schreef in de nacht van zijn overlijden nog zijn blogpost alsof er niets aan de hand was. In dezelfde onderkoelde humor met zijn onnavolgbare tekstopbouw die je als lezer wel moet volgen. Buurman/vriend Hans, Zevenbal blogpartner/dichter Harry en broer Niek proberen hun levenservaringen met Aad onder woorden te brengen met hier en daar een lachje uit het publiek. Maar het staande applaus voor de van ons te vroeg scheidende dichter en levensverteller zelf is precies wat zijn publiek op dit moment nodig heeft.

Ik schrijf hier wel over het afscheid van Adriaan Bontebal, maar je voelt dat het langer gaat duren …

Niek

Anderen over Adriaan Bontebal
Julius Pasgeld
Broer Theo van Rijn
Blogreacties op overlijden
Haags Dichtersgilde
Reacties Contrabas
Haagse Harry

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.