Zijn laatste bon

Weer of geen weer; Ik zie hem nog zo wegrijden in zijn blauwe open MG. Helemaal uit het oosten van het land, als een jonge God maar wel al in de zeventig. Jan de Wilde, jarenlang opdrachtgever van het dynamische Advertising Workshop in Leiden. Jan had iets met autorijden en parkeren en de ‘plaatselijke veldwachter’ waar hij constant mee overhoop lag. Hij kon er absoluut niet tegen als hij ten onrechte een bon kreeg voor fout parkeren als dat niet goed was aangegeven via borden. Dan ging hij tot het uiterste, maakte er een rechtszaak van en vroeg mij, als zijn voormalige copy writer advies voor de juiste formulering.

Vele pagina’s dik kwam dat per A4 envelop met het bekende zwarte handschrift geadresseerd binnen, dat ik mij wel eens afvroeg of hij niet te ver ging. Zijn plechtstatig taalgebruik kon hij ook zo goed zelf toepassen bij het voorlezen uit eigen werk. Dan kwam hij soms niet bij om zijn eigen formulering en dan zaten wij hardop te lachen ja zelfs te bulderen van het lachen. Altijd in pak bracht hij regelmatig een bezoek aan Den Haag en deed dan de Laan van Meerdervoort aan. Als fan van de tram, waar hij voor typenummers en voertuigen een feilloos geheugen had, kon hij bijna in vervoering raken en over de HTM spreken. Hij was jaloers op de plek waar vandaan je gewoon de tram voorbij kon zien rijden.
Het was in groot contrast met zijn laatste woonplaats Wilhelminaoord waar hij met zijn An en hondjes (o.a. Bobby) naartoe verhuisde. Trots was hij op zijn woning met het fraaie uitzicht over de uitgestrekte landerijen. En als je hem vertelde over jouw vakantie en er kwam een stad in voor waar een tram in reed moest hij dat altijd even melden. Helaas kon ik niet bij zijn laatste groet aanwezig zijn vanwege dat buitenland.

Een reclame-, zakenman met een zwak voor trams en allergisch voor Justitie. Het gerechtshof in Den Haag zal Jan de Wilde als de luis in de pels hebben ervaren. Zelden zo’n vasthoudend type gekend als Jan de Wilde met zijn bekende uitspraak: ‘Ongelooflijk jongen!’
Wij wensen zijn vrouw An alle sterkte toe met het vullen van de ongetwijfeld enorme leegte die hij in het stille Wilhelminaoord achterlaat.

20120723-021958.jpg

Eén reactie

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.