Park Sorghvliet blijft ommuurd

Het voornemen om de toegankelijkheid van Park Sorghvliet te verbeteren is uit de Kadernota Openbare Ruimte geschrapt. Met de Kadernota Openbare Ruimte wil de gemeente drie parken, Sorghvliet, Scheveningse Bosjes en het Westbroekpark, samenvoegen tot een groot ‘internationaal park’. Ook wil de gemeente dat Sorghvliet toegankelijker wordt. Er is zelfs gesuggereerd de muren rond dit park te slechten.

Dit onzalige plan lijkt nu van de baan dankzij een amendement van de Haagse Stadspartij. Park Sorghvliet ligt als een pareltje verscholen in een groter groengebied. Doordat Jacob Cats ooit een muur om het park liet bouwen is het vandaag de dag nog steeds een oase van rust. De bezoekers, die voornamelijk uit buurtbewoners, expats en fijnproevers bestaan, kunnen voor 6 euro een jaarkaart te kopen. Dan kun je midden in de stad genieten van bijzondere bossoorten, een grote variatie stinsen, en broedplaatsen van bijzondere vogels als de ijsvogel en de nachtegaal.

De Haagse Stadspartij vindt dat de gemeente moet uitkijken dat er met de vorming van zo’n groot park geen grote groene eenheidsworst ontstaat. “Het bijzondere is dat de parken zo verschillend van karakter zijn. Dat moet je koesteren!” aldus Gerwin van Vulpen van de Stadspartij. “De prachtige natuurkwaliteiten van Park Sorghvliet zetten we juist op het spel als daar de toegankelijkheid te veel verbeterd wordt.”

Samen met Groen Links, PPS, en de PvdD diende de Haagse Stadspartij een amendement in waarin het voornemen om de toegankelijkheid van Park Sorghvliet te verbeteren uit de Kadernota Openbare Ruimte geschrapt wordt. Dat wordt vervangen door een oproep om bij de vorming van een Internationaal Park de afzonderlijke kwaliteiten te behouden. “Uiteindelijk heeft het Rijk als eigenaar het laatste woord, en zij heeft al aangegeven geen brood te zien in een verhoging van het aantal bezoekers omdat dit ten koste gaat van de kwetsbare natuur. Wel is zij bereid om na te denken over opties als een kaartautomaat bij de ingang van het park”, weet van Vulpen. Wethouder Revis gaat in overleg met het Rijk en zal de raad hierover informeren. Het amendement van de Haagse Stadspartij werd uiteindelijk unaniem aangenomen door de raad.

Eén reactie

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.