Het langste meisje en de 13 bruggenvaart

20121202-183241.jpg

Nooit geweten dat wij in hartje Den Haag zoveel bedienbare en soorten (hef-, draai-, ophaal-)bruggen hebben die nog functioneren ook. Daar kom ik achter als Chris Schram mij tijdens een Opûh Koffie inseint voor de Staande Mijterroute van de Willemsvaart, te elfder ure gewijzigd in Staande Meid-ter route. Drie soorten vaartuigen doen de dertien bruggenvaart door de Haagse binnenwateren en tonen daarmee aan dat de pleziervaart in Den Haag nog maar aan haar begin staat. Straks als ook de Noordwal weer op open water bevaarbaar is (boven de nu aan te leggen Noordwal parkeergarage) en ook de Enthoven draaibrug bij de Hemsterhuisstraat weer is losgemaakt, varen schepen met een hoogte van 2.30 meter – maat voor de Staande Mastenroute die in heel Nederland geldt – interessante vaarroutes ook van buiten de Hofstad.

Voorop vaart een open Willemsvaartboot wat onderbezet qua passagiers in dit gure najaarsweer. 20121202-175239.jpg

Daar achteraan de vol bezette Woepster met notabelen (een enkeling met de neus tegen het plastic gedrukt en een clubje op de achterdek), bloggers en geïnteresseerden. En tot slot de wat chiquere Salonboot Den Haag waar het vanaf de wal gezien wat rustiger aan toe gaat. Kortom een gemêleerd gezelschap dat invidueel de samenwerkende rondvaartorganisaties een warm hart toedraagt en ervoor kan zorgen dat de Haagse binnenwateren een interessante toekomst kunnen hebben.

De Boekhorstbrug is al uitgeprobeerd en de bedieningsman heeft duidelijk plezier als verkeersregelaar van deze bijzondere hefbrug op te treden.
20121202-174330.jpg

de bedieningsman heeft er duidelijk plezier in

De Hooftskadebrug is een ophaalbrug die nog met de handslinger moet worden opgehaald.

Onderweg krijgt het gezelschap vanaf de kade warme versnaperingen aan boord.

Aardig van schipper/eigenaar Gert Veen (’t Drieluik) om mij inclusief fiets aan boord uit te nodigen waar fotografe Debbie ons onthaalt op warme chocolademelk met slagroom en marshmallow.

En voort vaart de grachtenexpeditie via de Zoutkeetsingel naar de korte Veenkade waar de huidige waterbewoners opvallend meer vlieguren draaien, getuige de zwaar klapwiekende zwanen.

20121202-182142.jpg

Eindelijk de Duivenman gespot tijdens het voederen

De Langste Meid-ter route zou haar naam geen eer aan doen als er niet ergens meiden in dit verhaal zitten. En die staan om vijf uur gepland in De Pakschuit aan de Dunne Bierkade waar de schepen voor deze gelegenheid liggen aangemeerd. Daar vindt ook de rug aan rugmeting plaats tussen de genomineerde langste Haagse meiden. Alle meisjes van 12 tot 20 jaar die langer zijn dan 1.90 meter mochten aan de wedstrijd meedoen met een bijzondere prijs. Panorama Mesdag (het langste schilderij van Nederland), Chalet Ten Bosch en de Imkervereniging Den Haag (alle twee bij Haagse Reigersbergen) en de Willemsvaart bieden voor haar hele klas een schoolreis aan in april 2013.

20121202-174851.jpg
Winnares Iris (1.94m) (L) en runner-up Lotte (1.91m) mogen binnenkort voor 200 euro lange meiden boodschappen doen bij All about Eve, een verrassing waar zij absoluut niet van op de hoogte waren en die te maken heeft met het 200 jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden in 2013.

Zie ook Haagspraak
De ruwe videobeelden

Eén reactie

  1. Mooi verslag jammer dat ik er niet bij kon zijn,was woensdag nog lopend een aantal bruggen gaan fotograferen .Bij de Vaillantlaanbrug was is intussen zo gammel dat ik daar op de bus en via een overstap naar huis ben gegaan , ga vandaag de eerste stappen naar buiten proberen .

    Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.