Repair Café antwoordt op wegwerpmaatschappij

Als iets stuk gaat of het gewoon niet meer voldoet, gooi je het toch weg? Want zelfs voor het vernietigen heb je moeten betalen in de verwijderingsbijdrage. Wij zijn nog verder gezonken met onze wegwerpmaatschappij. Zelfs de verwijderingsbijdrage hoeft met ingang van februari 2013 niet meer te worden afgedragen bij de aanschaf van (elektrische) apparatuur!

Eigenlijk wíl je het wel laten repareren. Maar vaak is er al een nieuwer model op de markt dat nog goedkoper is dan de reparatiekosten. Toch vind je het vaak zonde om het zomaar weg te gooien. Je bent eraan gehecht of denkt er gewoon bij na wat er allemaal niet moest komen kijken bij het maken ervan.
20130211-163400.jpg

gezellige drukte bij Repair Café

Die gedachten zullen de oprichters van het Repair Café ook hebben gehad toen zij op het idee kwamen spullen die eigenlijk nog best gerepareerd kunnen worden ter plekke met behulp van iemand die er verstand van heeft te repareren. Binnen een tijdsbestek van anderhalf tot twee uur verlaten zo op een groeiend aantal locaties in Nederland en afgesproken data tevreden mensen het Repair Café en keren met hun (dierbare) gerepareerde product huiswaarts.

Ik ben al een tijdje van plan om zo’n Repair Café te bezoeken. Bij het Café van afgelopen vrijdag in de Grote Pyr glipte ik nog net naar binnen om een glimp op te vangen van het antwoord op de wegwerpmaatschappij en sprak met projectmedewerker Haags Milieucentrum, Amber van der Lans.

Een lange rij stoelen langs de wand van het oude schoollokaal is bezet met bezoekers die iets op hun schoot hebben. Een beetje een dierenartspraktijk lijkt het op het eerste gezicht. Maar aan de overkant zie ik enkele tafels met mensen in gesprek over apparaten gebogen. Een cd-speler, een design lamp, een computer, een naaimachine etc. Tussen de mensen door lopen anderen bonnetjes uit te delen of zijn op weg voor een nieuwe ‘consult’. Kortom een drukke maar gezellige boel.

20130211-163417.jpg

binnenin de apparatuur wordt alles duidelijk

Veertig mensen deden deze avond een poging hun welvaartsding voor de ondergang te redden. Als ik nog vóór de officiële sluiting om halftien de Grote Pyr verlaat (ik houd van snelle onverwachte interviews) spreek ik de vrouw aan met de design lamp. Zij is helemaal onder de indruk van het Repair Café. “Het kostte mij helemaal niets! En het is meteen gerepareerd! Als je ziet hoe lang je soms moet wachten voordat er ook maar iemand langs komt van een reparateur! Ik moet nog wel even geld doneren hoor; ik had mijn geld vergeten! Wat een geweldige club!

Ook iets willen weggooien en toch maar niet? Kom even langs het Repair Café op wisselende locaties op de zaterdagochtend van 11.00 uur tot 13.00 uur.

Over het Repair Café

Repair Café landelijk

2 reacties

  1. goed artikel Niek. Was eigenlijk benieuwd of er ook nog apparaten waren, die niet meer gerepareerd konden worden.

    Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.