Wat je vindt, mag de Politie niet aannemen!

In een poging mijn beste camera ooit, weer in bezit te krijgen, loop of beter, fiets ik tegen nogal wat Haagse hobbels aan. Die hobbels wil ik graag met jullie delen.

Gevonden voorwerpen worden sinds 1 januari 2013 niet meer op het Politiebureau aangenomen maar op het IJspaleis of uw Stadsdeelkantoor. In het weekend is de receptie van het IJspaleis onbemand. Tijdens het bezoek van het Politiebureau mag de fiets niet in de rijwielstalling van het bureau maar moet deze onbewaakt voor de deur worden gezet of in de Biesieklette worden gestald. Het onderbreken van het fietsenstallen in de Biesieklette kost opnieuw 50 eurocent. Vredesteijn ATB crossbanden zijn door sneeuw en strooizout op het zijvlak te dun voor de maximale druk van 5 atm.

klapband

“pfieuwww” tussendoor nog even een lekke band moeten plakken …

Digitaal aangeven van een ‘verloren goed’ heeft duidelijk mijn voorkeur, maarrr … Zorg dan wel dat het geen open einden bevat of vragen oproept. Als a-fervent smartfoongebruiker kom ik via mijn voicemail erachter dat de Politie mij graag binnen 24 uur wil spreken over ontbrekende camerabeelden of zoiets. Dat maakt het pas echt spannend.

In gedachten zie ik al beelden van bewakingscamera’s zoals in politieseries voorbij komen. Misschien zijn er wel beelden bij van de zakkenrollers van mijn camera. Benieuwd of bewakingscamera’s nu echt altijd vage beeldkwaliteit vertonen terwijl er in deze tijd toch ragscherpe beelden mogelijk zijn.

Voor die beeldenschouw moet ik wel persoonlijk naar een bureau naar keuze om aangifte te doen die nodig zijn.

“Camerabeelden? Wie heeft u dat verteld? Nee, u komt hier aangifte doen, is de afspraak. Uw digitale aangifte is afgewezen (?) door ontbrekende camerabeelden. U meldt dat er mogelijk opnamen te zien zijn van een bewakingscamera en dat gaan wij hier uitzoeken. Hiervoor is een persoonlijke aangifte nodig en die ga ik hier met u opmaken en nadat u ze gelezen heeft met mij ondertekenen! Een rechercheur gaat er dan mee aan de slag. Het is maar de vraag of er bewakingsbeelden boven water komen.”

Ik probeer nog of ik die beelden dan te zien kan krijgen, maar daar hoef ik niet op te rekenen. Denkend aan de vier pagina’s opgemaakte tekst die ik als bewijs van mijn aangifte heb uitgedraaid en ook bij me heb, word ik hier helemaal niet vrolijk van. Dus ik probeer toch nog:

“Kunt u mijn aangifte niet gebruiken? Ik heb ook een digitale kopie? Moet u echt alles overtikken?” En kijkend naar de collega achter de balie: “Kan zij een beetje snel typen?” Vinger voor vinger op haar bureau doet zij met gevoel voor humor nu voor dat het heel lang gaat duren. Ondertussen kijkt de bereidwillige agente mijn stukken door en maakt wat aantekeningen: “Dus uw camera is gestolen.” “Ja, maar geen gewone camera. Ik heb er een plaatje van die het onderzoek kan vergemakkelijken.” En zo volgen er nog wat meer over ‘plaats delict’, tijdstip, vermoeden, schadebedrag, slachtofferhulp etc.

“Ik wil het zo met u afspreken. Ik ga aan de slag met de gegevens en zodra ik klaar ben, komt u het doorlezen en uw handtekening zetten.”
“Dan ga ik ondertussen naar het stadhuis om te zien of mijn camera wellicht is gevonden.”

Om dat lange verhaal toch weer kort te maken: Er is een interessante Turkse expositie in het Atrium maar geen mens waar ik iets aan kan vragen. De type Elvis Presley Biesieklettebewaker kijkt niet eens op voor mijn twee minuten-stalling à 50 eurocent, de mij bekende Biesieklettebewaker aan De Laan waar ik opnieuw moet stallen, heeft te snel een nieuwe bon gescand (voortaan tevoren melden dat je zo weer terug bent) en het document nodig voor de beeldenschouw klopt en is voorzien van tig handtekeningen.

Ook al was het niet nodig, maar ik heb toch ook maar mijn digitale verlies gemeld op de website www.verlorenenofgevonden.nl Daarvan luidt het letterlijke advies:

Iets gevonden? Neem het mee naar huis. Als er niemand om het voorwerp komt dan mag je het na een jaar houden! Inleveren bij de politie is vanaf 1 januari 2013 niet meer mogelijk.

 

7 reacties

 1. Het is grappig dat je hier slachtofferhulp noemt in het rijtje van de politiebureaucratie. Als ik dit lees, lijkt mij het proces van aangifte een aanmerkelijk zwaardere bevalling dan de diefstal van je camera. Eigenlijk ben je vooral een slachtoffer van Politie Haaglanden!

  Like

 2. Als ik het zelf allemaal zo nalees, vind ik de hele gang van zaken, het digitaal aangeven, dat wordt afgewezen, het niet meer mogen brengen van gevonden voorwerpen op het politiebureau en het in eigen beheer houden ervan, aanzetten tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Want de zakkenroller kan makkelijk volhouden dat hij mijn camera gevonden heeft. En een vinder van een verloren goed kan worden aangezien als een zakkenroller.

  Like

 3. Ook hier weer een duidelijk voorbeeld van (en daar bedoel ik jou niet mee Niek), wie schrijft die blijft. De realiteit zal helaas waarschijnlijk zijn, dat de kans de camera ooit terecht zal komen bij de rechtmatige eigenaar, die ik daarmee overigens niet wil ontmoedigen, waarschijnlijk nihil is. Ik hoop overigens, dat we niet verstoken zullen blijven van interniek’s filmpjes op youtube! Oh ja op de Rijswijkse weg is zo’n used products shop. wie weet ligt hij daar ondertussen.

  Like

 4. … ik heb een keer voor een garage een grote dikke portefeuille gevonden en naar het Bureau Jan Hendrikstraat gebracht, er zaten betaalkaarten bij, foto’s van kinderen, wat bonnetjes en wat kleingeld. Ik moest heel lang wachten en daarna ook nog heel lang en toen samen met de dienstdoende agent de papieren invullen. De sfeer was ook in het begin zo dat zij dachten dat ik de beurs had ontvreemd. Gelukkig belde de verliezer mij een week later op dat hij zijn verloren portemonnee had opgehaald. Het is ongeveer tien jaar geleden maar het is nog steeds hetzelfde, behalve dat je nu blijkbaar de gevonden voorwerpen mee naar huis kan nemen. Ik doe in ieder geval nooit meer aangifte! …

  Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.