Geboorteplek Godfried Bomans gevierd

20130303-182848.jpg

ruim honderd Bomansianen in de Bibliotheek van het IJspaleis

De enorme toeloop zaterdag 2 maart 2013 op de Bierkade 2 in Den Haag zal bewoners in de omgeving zeker zijn opgevallen. Het moeten toch minstens honderd Bomansianen zijn geweest bij de officiële toespraken in de bibliotheek van het IJspaleis waar de geboortedatum honderd jaar geleden van schrijver/spreker Godfried Bomans werd gevierd.

Waarom hangt er eigenlijk geen gedenkplaat op Bierkade 2 in Den Haag; het geboortehuis van schrijver Godfried Bomans? Deze ultieme vraag van de Opûh Koffiegangers Maurits Burgers en Roel Wijnants, aan de gemeente Den Haag en het Godfried Bomans Genootschap heeft de gemoederen wakker geschud. Een artists impression van een gedenkplaat was snel gemaakt hetgeen het gemis nog eens extra onderstreepte.

grote opkomst bij onthulling gedenkplaat Godfried Bomans

In de tijd van Godfried Bomans’ bestaan, was hij voor mij de held op radio en televisie met zijn filosofische woordgrappen en zijn humoristische manier van presenteren. Zijn verwarde haardos, zijn ietwat loense, ondeugende blik van onder zijn donkere brilmontuur, wanneer hij van plan was iets te gaan zeggen, gaven mij een apart gevoel van vrolijkheid dat ik niet eerder kende. Misschien was dat wel de oorsprong van mijn behoefte om te gaan schrijven. Als je naar hem keek, wist je dat er een grap aankwam. En nooit ten koste van een ander. En altijd weer met die quasi serieuze blik.

Bomans is net als beroemde schilders pas echt gewaardeerd na zijn dood. Ik kon mij er altijd kwaad om maken als de gevierde schrijvers in de media meenden dat Bomans geen echte schrijver was.

20130303-192415.jpg

ronde gedenkplaat op locatie geboortehuis Bomans

Nu is daar min of meer erkenning voor gekomen met het plaatsen van de gedenkplaat. Helemaal in de stijl van de Engelse schrijver Charles Dickens waar hij een groot bewonderaar van was, werd de plaat net als de tientallen Dickens gedenkplaten in Engeland ook blauw en rond gemaakt. Aan de gevel van Bierkade nummer 2 in Den Haag.

Meer info bij het Godfried Bomans Genootschap.
Haagspraak spraakmakend natuurlijk.
Zie ook waar al virtueel een stapje op Hofstijl werd gezet.

2 reacties

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.