“Which room?”

20130317-130740.jpg

de zalige temperatuur is hier bijna vanaf het plaatje te voelen

Je moet er toch niet aan denken de warming-up van een week op Jamaica als standaard in Den Haag in te voeren? Vooral het vroege tijdstip van cocktails nuttigen in de Samsara Pool Bar is werkelijk tegen het surrealistische aan. Van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds is het een lust die je thuis wel eens duur te staan kan komen. De Pinacolada ‘with rum’ is zo verfrissend koel en smakelijk dat je al snel aan een tweede denkt. Voordat je er erg in hebt staat ook cocktail nummer twee alweer voor je neus.

De eerste keer vraagt de barvrouw: “Which room?”, ten teken dat het polsbandje ook werkelijk het bewijs is dat ik in Samsara gelogeerd ben. “Room one o four“, is dan ook mijn antwoord. Maar naarmate ons verblijf verstrijkt verwacht je die vraag niet meer, toch? Nee, zij wil weten of ik wél of geen rum in de cocktail wens: “With rum?”. Waarop ik braaf antwoord: “One o four!” Dat moet vreemd aankomen op de vraag of je de Pinacolada met of zonder rum wenst (..).

Een waarschuwing voor elke all-inclusivevakantieganger met een zwak voor cocktails: begin er niet aan want je bent eraan verslaafd voordat je er erg in hebt.
Gelukkig is reggae niet onze stijl van muziek waardoor het verblijf in de bar drastisch wordt beperkt. Op Jamaica is werkelijk overal en altijd Bob Marley aanwezig. “Ya man”, is het stopwoordje van alle rasta’s. De Jamaicanen praten zelfs in het ritme en op de toonhoogte van reggae. “Ya man, get out of the sun man, you look like a lobster”, roept een rasta op Legends beach mij toe. Ya man wat wil je als je geen parasol kunt bemachtigen omdat anderen je vóór zijn geweest.
20130318-120316.jpg

Ya man, met z’n zeventienen in een tienpersoons shuttle

Met de shuttle kunnen wij ‘gratis’ tussen SamSara en Legends worden vervoerd in een volgens mij tienpersoons busje. Nou ja, vervoerd … Je bent vrij om de chauffeur een dollar te tippen staat er op de sticker, dus het verplicht je tot niets. Daar blijkt de chauffeur anders over te denken want hij houdt je goed in de gaten of je wel betaalt en maakt ruzie als je weigert. De laatste keer dat wij meerijden, weet hij zeventien personen in zijn gedateerde vervoer te persen. En sommigen vragen al om twee zittingen per persoon.

echt leuke muziek

20130318-121019.jpg

niet fijn om te snorkelen vandaag

Nee, dan de steevast voorbij trekkende strandparade van hoeden- en pettenverkopers, bananentrosjes, ananassen en mango’s, kranten en natuurlijk de niet aflatende ya man reggae rasta’s die na drie nummers weer tien meter opschuiven om een volgende collecte in te zetten. Ya man. Jamaica was it for me, for that moment.
Ya man

Geen zin, tijd en geld om ook nog eens excursies te gaan doen in het moeilijk berijdbare binnenland van Jamaica brengt ons ertoe er echt te gaan lummelen. De 3Doc:Marley van zaterdagavond is een welkome uitbreiding van onze herinnering aan het weekje nietsdoen en opwarmen in Jamaica.

2 reacties

  1. Reblogged this on artodidart and commented:
    ja Jamaica is nu eenmaal het eiland van de rum en de reggae. Het eerste voor mij met mate, maar van de reggae zou ik geen genoeg kunnen krijgen.

    Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.