Crowdfunding Hagaz!ne ook niet gelukt …

20130401-115214.jpg

1 aprilgrap geslaagd?

Jammer dat er geen krant is op tweede Paasdag: dan kan er ook geen 1 aprilgrap zijn!?! Ik kan mij niet herinneren ooit zo’n onjuiste uitspraak te hebben gedaan! De Correspondent is één grote 1 aprilgrap! Of het een goeie grap was, valt nog te bezien als iedereen zijn € 60 donatie heeft teruggestort gekregen en de banken hun 15.000 heen- en weeroverschrijvingen kosteloos (?) hebben zien passeren.

Op een afstand was ik best jaloers op De Correspondent. Crowdfunding deed ik – hoe kan het ook anders – enkele jaren terug al met Hagaz!ne. Crowdfunding avant la lettre. Het idee kwam van onze dochter Mariëtte, thans begenadigd belastingadviseur bij een Haags Accountantskantoor. “Paps, waarom vraag je geen geld voor Hagaz!ne?”, was de spontane vraag ergens rond de jaarwisseling van 2008. Met die gedachte had ik natuurlijk allang weleens gespeeld. Maar nu mijn dochter ermee kwam vond ik het de moeite waard het eens uit te proberen. Mijn antwoord was: “Dat werkt zo niet op internet. Alles wil men gratis ontvangen en als ervoor betaald moet worden, haakt men af.” “Je kunt het toch proberen?” En zo kon het gebeuren dat de twaalfhonderd – of waren het er meer? – trouwe gratis abonnees opeens hun keurig toegezonden Hagaz!ne maandupdates voortaan tegen het ‘riante’ (..) jaarbedrag van €10,- (per jaar dus!) konden ontvangen. Let wel, Hagaz!ne.nl kon gewoon op de bekende url bezocht blijven worden ook als je niet betaalde, maar het maandoverzicht, keurig opgemaakt in de thema’s nu, art&party, omgeving, gadgets, raaR, kreeg men voortaan alleen als betalend abonnee.

20130401-115235.jpg

Hagaz!ne in haar vorige gedaante

Al met al kwamen van de meer dan duizend abonnees slechts zestig crowdfunders boven water drijven waarvan de helft ook nog familie en kennissen.
Ik kreeg zelfs nog schofferende mailtjes van abonnees die het geen stijl vonden dat je er nu voor moest betalen. Dat kwam dan ook wel door mijn hyperactie met het mailtje, Mis je niks? waarin ik de aspirant betalend abonnee nog even fijntjes eraan herinnerde dat hij of zij de maandupdates voortaan voor 98 eurocent (!) kon ontvangen.

Misschien had ik ook meteen een veel hoger bedrag moeten rekenen net als De Correspondent.

Of is juist deze persverklaring de grote 1 aprilgrap? Feit is dat journalisten je in hun sjoemelistiek ook alles kunnen laten geloven en dat in 8 dagen tijd 15.000 gelovigen er zelfs € 60 voor over hebben.

Eén reactie

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.