United we work: ofwel samen werken werkt!

Eigenlijk wil ik alléén gaan naar de bijeenkomst United We Work bij Stroom. Maar ook hier gaat alleen niet meer op als mijn oudste broer Hans (uit Tilburg) mij op de schouder tikt op het moment dat ik de voordeur op slot doe. Samen maken wij de introductie mee van organisaties die een samenwerkingsvorm bedachten, vooral gericht op het uitwisselen van diensten voor elkaar en niet alleen voor geld. En dat leggen ze uit ook; ieder op hun eigen unieke manier!

20130510-001314.jpg

vroege vorm van samen werken

De tentoonstelling United We Work is zo vers dat er nog gestofzuigd wordt als de presentatie van de deelnemers begint, zo horen wij vertellen.

herkenningen uit Haags verleden met broer Hans

Het is verfrissend om met mijn broer Hans dit mee te maken. Net als ik geboren Hagenaar, verkiest hij na een opleiding als binnenhuisarchitect en beeldend kunstenaar aan de KABK slechts even het beroep van studie uit te oefenen. Maar zijn gedachten brengen hem al snel buiten de muren van zijn toenmalige werkgever. Het leven als yoga docent biedt meer dan het aardse bestaan van werknemer. En zo stuurt ook hij met zijn vrije gedachten over hogere levensvormen sinds jaar en dag zijn cursisten naar een rustiger en hogere kwaliteit van leven.

20130510-001746.jpg

wel heel dichtbij in Duinoord samenwerken

Met hem wandel ik de expositieruimte door en terwijl ik denk dat ik hem van alles moet uitleggen, komt hij zelf met voor mij nieuwe zienswijzen op het tentoongestelde. Een moment voor een filmpje bedenk ik mij gelukkig net op tijd. Want wat hij vertelt, zo is mijn instelling ook, moet eigenlijk iedereen weten. Net als deze expositie van nieuwe en soms eeuwenoude vormen van samenwerking.

De Presentaties
Het Broodfonds bedacht voor en door zelfstandige ondernemers die in geval van arbeidsongeschiktheid voor elkaar een schenkkring vormen voor het het eerste levensonderhoud.
TAAK:coöperatie ontwikkelt educatieve programma’s over maatschappelijke onderwerpen als ecologie, stedelijkheid, socalndesign en mensenrechten. Omdat hèt een coöperatie is kan iedereen die actief betrokken wil zijn, deelnemen.
BLIJStroom kunnen wij heel goed gebruiken getuige de enorme bedragen die wij tegenwoordig aan het openbare nutsbedrijf kwijt zijn. Terugbetalen zullen zij of uitwisselen tegen zelf geleverde energie dat is de oplossing volgens de presentator.

een flits van de presentatoren bij Stroom

Opvallende deelnemer is een bank en wel de Rabobank: coöperatieve bank met 139 zelfstandige leden die allen een vergunning van De Nederlandsche Bank bezitten. Leningen en investeringen vinden in samenwerking plaats met slechts tot doel de wensen van de klant te realiseren. Aldus de overtuigende spreker.
Ook de Orde van Vrijmetselarij is van de partij. Hier wordt het opeens een beetje schimmig stil als wij de vraag krijgen wie er een indruk over wil geven. Niemand kent het schijnbaar en de vage beelden die erover bestaan, kent opeens niemand meer. Maar de vrijmetselaar laat zich niet uit het veld slaan en zet het doel helder uiteen. Het bewerken van de samenleving van een ruwe steen tot een te voltooien bouwwerk door voordrachten van de leden. De open dagen zijn voor iedereen toegankelijk.
1646:skunstenaarscollectief is hier al langer bekend met het stimuleren van nieuwe werken op locatie. Evenals de Pander Woongroep al eerder in de wereld van alternatieve leefomgevingen met zelf regulerende waterzuivering op het binnenterrein van de voormalige Haagse meubelfabriek.

United We loopt t/m 14 juli 2013 meer informatie bij Stroom

2 reacties

  1. Helemaal begrijpen doe ik t niet.Wellicht niet goed genoeg opgelet.Is het een organisatie die met gesloten beurs elkaar helpt, b.v. als jij mijn kamer behangd dan mag jij mijn man een dagje lenen[grapje] nee maar dan help ik jou met die lekkende kraan ofzo,maar dan in een wat groter verband???

    Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.