Hoe hoog wordt het Stadsbaken Spui Lamgroen eigenlijk?

De hoogvliegers, eh … hoogbouwers van ons stadsbestuur hebben weer een braakliggend driehoekig terrein gevonden waar in het kader van het verdichten van bebouwing een aardig optrekje is gepland: Stadsbaken Spui Lamgroen is de naam.
20131031-130135.jpg

maar liefst zestien etages rijzen hier straks als Stadsbaken Spui Lamgroen omhoog …

Zestien etages hoog met 72 appartementen. En de vrolijk beschilderde bouwschutting doet gezellig aan op het voormalige terrein waar Van der Stigchel Boei ’58 zeilmakerij stond. Bouwwethouder Noordanus beloofde al in 1998 zijn medewerking te verlenen om hoogbouw op de “Van der Stigchel locatie” te realiseren. Dit was reden voor Van der Stigchel om te stoppen met de winkelactiviteit en enkel met werktenten en zeilmakerij door te gaan.

Ik was even bang dat de omliggende historische laagbouw verstoord zou worden, maar met het Strijkijzer op nog geen vijfhonderd meter afstand en de grote jongens van de Schedeldoekshaven op de achtergrond, doet het Stadsbaken zijn naam eer aan.
20131031-130206.jpg

de geveltjes van (Dunne) Bierkade en Spui komen niet boven de ‘plint’ uit van het Stadsbaken …

De vorm van het gebouw preludeert met zijn boogvormige dakconstructie al op het straks achterliggende Spuiforum. De zichtlijnen vanaf de stadshaven aan de Bierkade worden nauwelijks geweld aan gedaan: je kunt gewoon niet verder kijken dan het Stadsbaken. Mooi gepland tussen de historische geveltjes van Bierkade Groenewegje en Spui die niet boven de plint uitkomen.

2 reacties

  1. De croissant was reeds jaren geleden de voorbereider voor het spuiforum evenals het gebouw hoek Groenewegje Stationsweg:-)

    Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.