Stadsgesprek, vooral over stadslandbouw … helaas

Je kunt natuurlijk nooit verwachten dat het bestuur van een stad niet meer meedoet in de hedendaagse maatschappij. Maar als het nog een tijdje zo doorgaat, komt het er vanzelf van. Een beetje hoopte ik namelijk dat onder auspiciën van de Haagse Stadspartij het Stadsgesprek getiteld: “Weg met het bestuur? Leve de stad!” al een beginnetje zou zijn van een nieuw vanuit de basisbehoefte bestuurde gemeente Den Haag.

20131122-104317.jpg

Stadsdokter Rini Biemans is bevlogen van het nieuwe stadsleven

Maar zoals uit Rotterdam te hulp geroepen ‘stadsdokter’ Rini Biemans al zei: “Je hoeft niet zo radicaal het bestuur weg te werken; je kunt er ook heel goed omheen.” Dat hij daar in Rotterdam ervaring mee heeft, gaf hij aan met enkele stroomschema’s. Eco-Sociale wijkontwikkeling noemt hij dat onder meer.

20131122-110319.jpg

het panel inleiders met rechts achter de tafel socioloog Sanne van der Gaag

Eerder al was het thema Armoede in een gezonde stad door Sanne van der Gaag ruim aangesneden. Sanne vertelde aan de hand van cijfers dat Den Haag met maar liefst vier(!) wijken, Houtwijk voorop, de eerste vier plaatsen inneemt op de sociale armoede ranglijst in Nederland! Die cijfers zijn de reden dat de armste inwoners op zoek gaan naar alternatieve manieren van levensonderhoud.

Daar kon Jeroen Boon van Kiemkracht over meepraten. Hij heeft al veel ervaring opgedaan met stadslandbouw. Gezonde Gronden en Ondernemerschallenge Urban Farming komen hierbij ter sprake. Hij toont de Plukflat met groenten en fruit als hangende tuinen vanaf het balkon en leegstaande kantoorgebouwen en geeft antwoord op de vraag wat stadslandbouw is. Procumentisme komt hierbij als nieuw begrip naar voren waarin de consument ook producent blijkt te zijn.

In een instituut worden enkele neppatienten geplaatst en wie kwam er het eerste achter dat het geen echte patiënten waren? Juist! Patiënten, vervolgens de schoonmakers, op het laatst pas de artsen. Je hoeft het bestuur niet weg te sturen maar je kunt er wel omheen.

20131122-104340.jpg

Jeroen Boon van Kiemkracht probeert alle kennis die hij opdoet zoveel mogelijk uit te dragen

Joris heeft het op de politieke agenda gezet. Voedsel is niet alleen alledaags en lekker; het is ook noodzakelijk. Ook hoor ik de vraag of stadslandbouw ook weer door de economie wordt opgenomen. Het is niet alleen hightech maar ook lowtech. Hoe houd je de stadsbiologie in de hand als Stadspartij? Leegstand en stadslandbouw elk dak wordt gebruikt.

Stadsdokter Rini zegt dat wij niet zo politiek naïef moeten doen maar meer radicaal moeten opereren. Juist volkstuinen promoten en niet onteigenen, wat je de laatste tijd steeds vaker hoort of het naleven van regeltjes, hoe hoog en geordend groenten gekweekt mogen worden.
Opmerking uit de zaal: de grote machten bepalen hoe wij hier acteren. Wij moeten ‘out of the box’ denken.

Mobiele tuinen van kunstenaar Annechien Meier is eigenlijk al de start geweest in de vorige eeuw. Dat toont zij met haar film ‘De mobiele volkstuin Den Haag-Wiesbaden’ die zij samen maakte met filmer Gert-Jan Gerlach. Permacultuur cursussen heeft volgens haar iedereen al gevolgd. Als kunstenaar heb je meer vrijheid om dingen zichtbaar te maken.

(In 2008 was Hagazine erbij hoe Annechien de kinderen van basisschool de Startbaan informeerde met haar creatieve natuurlessen. )

Uit de zaal weet gespreksleider Jaap Postma na de pauze de volgende reacties los te weken. We moeten het geldsysteem loslaten om volkstuinen te starten en niet met regeltjes het enthousiasme bij de volkstuinder de kop indrukken.
De nu vaak jarenlang braakliggende terreinen moeten worden teruggegeven aan de volkstuinenbezitters. Dat is volgens partijleider Joris Wijsmuller een kans. Daar moeten wij ons mee bezighouden.
Wij maken het onszelf veel te moeilijk vindt weer een ander in de zaal. Het gaat niet om het groente kweken of de plek maar om het groente eten. De armsten in de wijken willen gewoon eigen groenten en fruit op hun bord. Zorg dat er geen partijen tussen komen. Laat het vrijmaken van gronden los en geef de mensen gewoon hun volkstuintjes zodat zij voor hun eigen maaltijd kunnen zorgen.
En tot slot: Stadslandbouw moeten we zoveel mogelijk loszien van de voedselkilometers.
Het was het eerste van een serie Stadsgesprekken waar de Haagse Stadspartij vooral de inwoners aan het woord wil laten. Dat op zich is al een verademing in de Haagse politiek.

Eén reactie

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.