Mensenhaar als broodverbeteraar?

Dat kan toch niet waar zijn? Toch is het zo! Niemand kan uit het eindproduct onderscheiden of de L-cysteïne in ons brood van mensenhaar of van eendenveer is gemaakt. De Keuringsdienst van Waarde duikt in de mistige wereld van het E-nummer 920 of wel L-cysteïne. 

De bereidingstijd van brood kan door toevoeging van L-cysteïne worden verkort. De deegmixers in broodfabrieken draaien vandaag de dag dusdanig hoge toeren, dat deze de soepelheid van het brooddeeg stukslaan. L-cysteïne voorkomt dit. De stof zit onder meer in eendenveer en mensenhaar.

20140213-121738.jpg

in L-cysteïne is niet te herleiden waarvan het gemaakt is

Volgens de Europese Commissie is het gebruik van L-cysteïne gemaakt van mensenhaar bij het bakken van brood niet toegestaan. Mensenhaar is goedkoper dan eendenveer, er zit meer L-cysteïne in en het is er makkelijker uit te halen dan uit eendenveer. Wie zegt niet dat wij mensenhaar in ons brood verwerken? Instanties die dit in de gaten moeten houden zijn eigenlijk niet te noemen. Een van de onderzoekers neemt daarom de proef op de som door zijn eigen haar van de kapper mee te nemen naar een laboratorium. Daar wordt er L-cysteïne van gemaakt door het 24 uur lang te koken in zoutzuur. In China zijn haarfabrieken waar op grote schaal mensenhaar uit de hele wereld op deze wijze wordt verwerkt. Daar is het wel toegestaan om L-cysteïne uit mensenhaar in brood te gebruiken.

Brood daar zit wat in
Om het smaakverschil te ervaren tussen brood mét en brood zónder wordt in een fabriek een brood gebakken mét en een brood zónder het gebruik van E920. De bakker in de fabriek vindt het brood zonder E920 een stuk lekkerder: “Er zit een echte broodsmaak aan.” “Maar”, zo vraagt de onderzoeker: “Als u dit brood lekkerder vindt smaken, waarom wordt het dan niet meer gemaakt?” “Omdat dat de wens is van het publiek. Dat wenst brood dat langer vers blijft .” Buiten het beeld van de camera neemt de bakker het ‘kauwgombrood’ uit de mond met de opmerking: “Dit wordt toch niet opgenomen hè?”

De gekte van deze maatschappij ten top. Het smakeloze brood waar niemand meer wat aan vindt, wordt op grote schaal gebakken in broodfabrieken. De Keuringsdienst van Waarde (KRO) legt in deze uitzending de waanzin van onze maatschappij bloot. Iedereen wil toch dat brood van vroeger dat zo lekker smaakt?

7 reacties

  1. Ik eet geen brood meer sinds ik het weet van de broodverbeteraar, misschien dat hierdoor zoveel mensen darmkanker krijgen ! Je eet het twee keer per dag elke dag krijg je die troep binnen zelf baby’s vanaf een paar maanden echt gruwelijk als je erover nadenkt. ik neem geen risico.

    Geliked door 1 persoon

  2. Met recht,”” brood daar zit wat in.””.haha,nou ja zo lollig is t helemaal niet.
    Bedankt voor t opmerkzaam maken!!!!

    Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.