Geef de fiets de ruimte

Dat nou de Nachburgemeester met de oplossing van de weesfiets moet komen. Een simpel bandje zoals wij van concerten kennen met de maand en het jaar erop. Dus voor de maand maart, 3 2014 en die bandjes kunnen overal ‘voâh wènagh’ verspreid worden. Als dat aan de fiets is vastgemaakt kunnen de verwijderaars alle andere fietsen verwijderen. 

20140228-145036.jpg

een overvol podium van de Supermarkt over Ruimte voor de Fiets

Maar liefst elf politieke partijen zitten op uitnodiging van de Haagse Fietsersbond als een aapje op een stokje op het podium van de Supermarkt krap tegen elkaar aan. Gespannen om te scoren met de komende gemeenteraadsverkiezingen in het vizier. Wat is er belangrijker dan de fiets in autovol Den Haag? Ik dacht echt dat er honderden mensen op dit debat af zouden komen. Maar het was bijna drukker op het podium dan in de zaal. Opvallend is dat sommige aanwezigen hun fiets op de Grote Markt stalden, terwijl dat sinds kort zelfs verboden is. De gratis stalling aan de Laan is hiervoor bedacht. Maar zoals iemand al terecht opmerkte die is vanaf de fietsroute niet te vinden. 

ergernis
Iedereen ergert zich aan de enorme hoeveelheid fietsen die te lang aan de beroemde inmiddels beruchte fietsnietjes staan vastgemaakt. De gemeente heeft daarom maar de onzalige proef ingevoerd de nietjes uit de Grote Marktstraat te bannen en er parkeervakken voor in de plaats te schilderen. Fietsen zonder standaard, zoals mijn atb bijvoorbeeld, kunnen dus hier niet meer staan. En wie gaat zijn dure fiets met standaard daar los neerzetten? Gevolg is dat de fietser zijn inkopen elders gaat doen. Wel een stuk chiquer en misschien wel de bedoeling zo’n lege Grote Marktstraat. 

debat
Maandagavond zit ik met verbazing ons politieke gehalte te bewonderen in de Supermarkt. Je kan zien dat de meesten het wel met de bewoners eens wíllen zijn maar daar in de raadsvergadering geen blijk van hebben gegeven. Hier worden ze op hun passiviteit afgerekend. Iedereen wil dat bewoners – dat zijn deze (kandidaat-)raadsleden immers thuis ook – meer maar vooral eerder inbreng moeten hebben in gemeenteplannen. Zo blijkt het dat de volgorde in de vormgeving van de openbare ruimte de fiets en het fietspad vaak de sluitposten zijn. Terwijl als je het handboek van de gemeente bekijkt voor de aanleg van fietspaden de minimale breedte twee meter vijfendertig moet bedragen. En waar worden deze afmetingen gehaald? Kan dat nou niet eens een keer anders?

Aandachtspunten voor de politiek:
Website voor inbreng door bewoners en fietsers;
Stallingen langs fietsroutes;
Handboek bij aanleg fietspaden van gemeente hanteren;
Verkeersdiploma voor elke basisschoolleerling;
Fietsroutes door gebruikers organisch tot stand laten komen ;
Fietspaden prioriteit verhogen bij volgorde inrichting openbare ruimte;
Fietsnietjes terug in de Grote Marktstraat;
Idee voor tijdbandjes tegen weesfietsen onderzoeken.

Eén reactie

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.