Holy smoke …

Wat een feest op het Wijkpark Transvaal met honderden bezoekers op de hellingen om het feestgebeuren heen. Gekleurde wolken poeder stuiven regelmatig op boven de menigte van voornamelijk Hindoestanen. De een nog gekleurder dan de ander. 

En wat een lol hebben ze allemaal. En iedereen probeert een ander zoveel mogelijk met kleurig poeder te raken. Ook ík kwam er nauwelijks onderuit toen deze vrolijke man zijn flesje gele poeder aan mij aanbood. 

20140318-014438.jpg

iedereen bestrooit een ander met zoveel mogelijk kleuren zodat iedereen gelijk is

Het lijkt mij beter buiten de feestgewoel te blijven om dezelfde kleuren te houden die ik nu heb. Rita uit Leerdam doet precies het tegenovergestelde.

Zij komt elk jaar speciaal naar het Holi/Phagwan feest in Den Haag om dit eenheidsfeest tussen de volkeren te vieren, ongeacht ras, taal, kleur, communiteit, geloof of geslacht. Dan verwacht je dat deze bijzonder kleurrijke dame werkzaam in het onderwijs ook een ingewikkelde Hindoestaanse naam zou hebben, maar haar moeder heet ook gewoon Wilma en zij is met de repatriëring uit Suriname hier met de kolonisatie naar Nederland gekomen. 
Nu staat zij te wachten tot zij opgehaald wordt. Ik grap naar haar dat zij zo wel moeilijk te herkennen zal zijn. Maar even later stopt er toch een zwarte Mercedes waarin zij gekleurd of niet in mag stappen. 

20140318-014739.jpg

ook veel kijkers langs de kanten waarschijnlijk op zoek naar onvindbare bekenden …

Tussen de drie en vijfduizend Holi/Phagwhan aanhangers doen jaarlijks dit feest van de eenheid aan ook wel het Hindoestaans nieuwjaar genoemd.

Zie ook Haagspraak met indrukwekkende foto’s van Roel Wijnants.

Eén reactie

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.