Verrassend eenvoudige reparatie Lumix camera

Stadsfotograaf en software ontwikkelaar Oenkenstein, van The Daily Photo meldt een wel heel simpele oplossing van een cameraprobleem. Op een zeker moment houdt zijn Panasonic Lumix compactcamera zich voor dood als hij de aan-/uitknop activeert. Ed is niet te beroerd om de minuscule schroefjes los te draaien en te zien of hij het euvel zelf kan verhelpen. Hij krijgt het geheel weer in elkaar, houdt geen schroefje over met als resultaat: zo dood als een pier. Hij schat in dat het komt door een korreltje zand of iets dergelijks.

Maar voordat hij de camera naar een volgend leven helpt, belandt hij via Google op een forum waar hij de volgende eenvoudige tip leest:

leg de camera met de lens naar beneden op tafel en schakel de camera dan in.

En zie, het wonder geschiedt (filmpje), de lens kruipt uit zijn schulp en er is geen vuiltje meer aan de lucht.
Nader onderzoek leert dat de oorzaak waarschijnlijk ligt in de mogelijkheid de ‘laatste zoomstand’ in het geheugen vast te leggen. Die optie heeft de fotograaf van spannende zwart-witfotografie maar uitgezet.

4 reacties

 1. mijn compactcamera een sony hx 60 v, geeft steeds vaker de melding ‘ schakel camera uit en weer in ‘ op een gegeven moment weigert het voor langere tijd ,daar het apparaat over de garantietermijn heen is ,opende ik het zover als in eerste instantie mogelijk is dus het achterpaneel een stukje uit de behuizing geschoven ,in deze toestand blijkt de camera probleemloos in en uit te schakelen en foto’s te kunnen maken ,maar zo gauw ik het geheel weer in elkaar zet treedt het probleem direct weer op ,dus gescheckt door het nogmaals even los te halen waarbij het probleem dus niet optrad ,weet momenteel niet wat precies de oorzaak zou kunnen zijn ,en kan met dit apparaat vooralsnog niet normaal foto’s maken ,

  Like

 2. Tja.., helaas. Laatst berichte ik hier dat mijn camera, Sony RX-100, gered was. Maar dat heeft nog geen dag geduurd. De accu was duidelijk op. Daardoor kreeg ik weer problemen. Nieuwe accu gekocht. Maar de camera vertoont steeds meer problemen. Moeilijk om te accepteren dat iets kennelijk aan zijn einde is gekomen. Gelukkig kost een nieuwe geen €600,- meer maar €329,-. Het blijft wel een geweldige tip. Dat iets het weer gaat doen door het op zijn buik te leggen. 😉

  Like

 3. Dankjewel voor deze tip. Mijn Sony RX-100 trok de lens niet meer naar binnen. Ik kreeg de melding de camera uit en weer aan te zetten. Maar hoe vaak ik dat ook probeerde de lens bleef uit staan. Met alles dat ik op internet las dacht ik inmiddels de lensmotor is stuk. Toen las ik dit bericht. Ik heb mijn camera voorzichtig op tafel gelegd met de lenstoeter naar beneden. Bij het aanzetten reageerde de camera meteen en trok de lens naar binnen. Probleem verholpen, camera van (weliswaar 4 a 5 jaar oud) €600,- gered. Enorm bedankt! Ik hoop dat dit ook voor vele andere werkt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het werkt!!! Bij mijn camera ging de les niet meer dicht.. Vond diverse tips, maar durfde zelf de camera niet open te schroeven. Ik had hem bijna naar de reparateur gebracht.
  Dank dus voor deze sublieme tip!

  Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.