Zie jij het ook steeds vaker om je heen: nieuw geplaveide straten met fijn grind erop dat weken, soms zelfs maanden blijft liggen? Dit tot grote ergernis van omwonenden en bedrijven.
fijn grind laat zich niet wegspoelen met regen en wind; organisch vulzand ook wel klapzand genoemd, wel!
Wat is hier aan de hand? Wij zagen het al eerder bij de herinrichting van (winkel)straten in het Zeeheldenkwartier. Toen werd mij uitgelegd door Ton Mertens van Haagse Zaken dat voor het invoegen van zand tussen stenen KLAPZAND gebruikt moet worden. Het zorgt ervoor dat stenen niet meer los blijven liggen. Hij schreef toen de volgende brief aan Stadsbeheer.
Bij deze willen wij ons beklag doen over het feit dat met de herinrichting van de winkelstraten Zoutmanstraat en de Prins Hendrikstraat wederom het al eerder bekritiseerde vulzand wordt gebruikt.
Het is geen vulzand maar fijn grind.
Al 100 jaar werd er ter vulling tussen trottoirtegels en straatstenen het zogenaamde klapzand gebruikt.
Dat is organisch en veel fijner, dan het nu gebruikte grove grindzand.
Verder ligt dat er over een jaar nog, en blijven de bewoners dit in hun huis en in de winkels naar binnen lopen.
Een ander probleem is dat het grove zand ook niet goed vult en derhalve de stenen los blijven liggen.
Twee jaar geleden zijn de Heemskerckstraat, het korte stukje Prins Hendrikstraat, en de Van Galenstraat opnieuw bestraat met hetzelfde probleem.
Nu 2 jaar later liggen de stenen nog steeds niet goed vast.
Het probleem is toentertijd ook gemeld, waaronder het feit dat het te grove zware zand er nog steeds ligt, omdat het niet als klapzand middels regen en wind vanzelf verdwijnt.
Maar het lijkt erop dat het de straatmaker gegund wordt om na een kortere tijd dan gebruikelijk, en uiteraard weer tegen betaling, opnieuw te mogen straten.Verzoek is dan ook om er op toe te zien dat het residu van het veel te zware grindzand na herstraten wordt verwijderd en de resterende openingen met klapzand worden gevuld. En dat residu van het klapzand mag dan wél blijven liggen, omdat het zichzelf tussen de stenen laat lopen, en door weer en wind verdwijnt. In tegenstelling met dat zware grindzand dat zich niet tussen die stenen laat lopen en ook niet verdwijnt.
Tot zover de toenmalige brief aan wethouder Revis.
Zou het met de herinrichting van de Reinkenstraat, die gezellige winkelstraat, wél goed komen?
Zie ook:
Haagse Zaken
Dit is op Haagspraak herblogd.
LikeGeliked door 1 persoon
In de Keizerstraat moest al snel ingegrepen worden …………………………………………………………..
Maar nog voordat de opknapbeurt klaar was, waren de eerste verzakkingen al een feit; de straat maakte met tal van losse straatstenen een rommelige indruk.
Bron AD
http://www.omroepwest.nl/nieuws/21-08-2008/opnieuw-bestraten-keizerstraat-kost-den-haag-tonnen
LikeLike
Ja. Spul ligt hier nu ook op het Thomsonplein. Ik wist niet dat dit zo lang blijft liggen. Ziet er inderdaad niet fraai uit en lijkt overal heen te gaan, behalve tussen de straatstenen: die tonen nog volop kieren.
LikeGeliked door 1 persoon