Vragen rond de moord op Theo van Gogh

Vandaag (02/11/2014) is het precies 10 jaar geleden dat Theo van Gogh op een dinsdagmorgen werd vermoord. Ik legde de filmmaker enkele weken eerder vast tijdens de première van zijn film Cool in Scheveningen.

Hij werd tijdens de opening van het Filmfestival Film by the Sea onaangenaam verrast door Pathé Filmtheaters dat zijn film niet in deze theaters gedraaid zou gaan worden. Reden dat de film geweigerd werd was dat de Pathé directie bang was dat de film ‘het verkeerde publiek’ (?) zou aantrekken.

IMG_4866.PNG

Theo van Gogh tijdens de opening van het Filmfestival Film by the Sea op Scheveningen

Nog verbazender is het dat kunstenaar Chris Ripken de tekst ‘Gij zult niet doden! 02/11/2004’ aan de buitenkant van zijn atelier op last van de politie moest verwijderen.

Cineac Noord werd ingeschakeld om de verwijdering te filmen. Toenmalig eindredacteur Wim Nottroth probeerde de verwijdering te voorkomen waarvoor hij werd aangehouden. Zelfs de New York Times besteedde aandacht aan deze vreemde manier van vrije meningsuiting in Nederland.

5 reacties

 1. Mooi gesproken.
  Ik vond het heel stoer van Katja Schuurman,dat zij tijdens de uitreiking van de gouden kalveren,dit probleem naar voren bracht.Ben benieuwd of de film van Theo Holman iets gaat opleveren.Zou mooi zijn.

  Like

  • Als je het docudrama het spel van de Wolf had gezien over wat de AIVD had kunnen doen om de moord te voorkomen, kom je erachter dat taps letterlijk de tekst hebben opgenomen dat Van Gogh zou worden vermoord. Alleen werd afgesproken dat de taps niet meer te vinden waren.

   Like

 2. De uiterst discutabele manier van reageren, het laten verwijderen van een bijbeltekst etc. kan alleen maar geplaatst worden in de toenmalige context, van vooral de moslim niet voor het hoofd te stoten.
  Knuffelen, wegkijken. Wat je niet ziet dat is er niet. Inmiddels sluimerde ondergronds de veenbrand door. En dat niet in het minst door het wangedrag van bepaalde bevolkingsgroepen zelf. Zodat nu 10 jaar later, de vlammen alsnog bovengronds kwamen in de Schilderwijk. De gespleten samenleving is een feit. De éne groep wil het vuur blussen, terwijl een andere groep nog even wat olie op het vuur wil gooien. Weer anderen zoeken naar een manier om het brandbare materiaal in zijn geheel te verwijderen.

  Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.