Sijthoff City en de Haagse ooievaars

Wat gaaf dat er ook architecten zijn die het Haagse karakter van hun ontwerp extra accentueren. Michiel Raaphorst is er zo een.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/d0d/524557/files/2014/12/img_5296.jpg

de ooievaars hebben zich al helemaal aangepast en zijn goedgemutst voor de feestdagen

Maar liefst twaalf gestileerde reuzenooievaars, sieren sinds begin december het Sijthoff City Den Haag complex. Alsof deze achthonderd kilo wegende holle bronzen wachters alles wat nog komen gaat eraan moeten helpen herinneren dat het wel Haags moet zijn wat op de Grote Marktstraat mag komen.

Zeg maar rustig Grote Marktboulevard. Want dát heeft de gemeente vóór met de voorheen zo gemoedelijke grote winkelstraat met bloemen- en stroopwafelstalletjes. Sijthoff City Den Haag trekt met de spierwitte composiet elementen zijn witte smoking aan. Opeens begint het gebouw te stralen, zelfs bij het druilerige weer van vandaag.

Vanwege de bijzondere architectuur wordt Sijthoff shops and offices nu al beschouwd als de nieuwe landmark van Den Haag. De bijzondere gevelafwerking, van 16 meter lange witte composiet gevelelementen, geeft het gebouw een high-tech uitstraling; een mooi contrast met de handgemaakte bronzen ooievaars.

Architect Michiel Raaphorst kan een glimlach niet onderdrukken als ik met hem praat over zijn werk. Of het zonde is dat het vorige gebouw gestript is, vraag ik hem. En het aantal van twaalf ooievaars, is dat nog ergens aan verbonden?

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/d0d/524557/files/2014/12/img_5298.jpg

wekenlang hakken en boren leveren een indrukwekkend hoge winkelvloer op van zes meter twintig

Het wekenlang gehak en geboor daar begrijp ik nu ook de reden van. De winkelvloer op de eerste etage kreeg door het weghakken van het bestaande plafond een indrukwekkend hoge winkelvloer van zes meter twintig. Van waar wij staan lijkt de Bijenkorf klein.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/d0d/524557/files/2014/12/img_5301.jpg

straks langs de indrukwekkende winkelruitenwand naar River Island opstijgen

De nu nog ingepakte roltrappen bewegen straks langs de fraaie glazen wand naar River Island.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/d0d/524557/files/2014/12/img_5302.jpg

De Chinese Poort naar China Town The Hague lijk ik van hieruit te kunnen aanraken

Sijthoff City Den Haag revisited

Meer info op Sijthoff-city.nl

Eén reactie

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.