Stadsbeheer beter onder de mensen brengen

Is het erg vreemd gedacht als de gemeente voortaan zijn plannen voor een wijk, buurt, gebouw of plantsoen zelf binnen die wijk al dan niet via poster of pamflet op het object publiceert? Met het doel zoveel mogelijk betrokkenen trachten te bereiken?

Soms lijkt het erop alsof voorgenomen plannen, als sloop, kap of aanleg zo onopvallend mogelijk in de openbare ruimte worden geprojecteerd. Bewoners moeten zich meestal in allerlei bochten wringen en zich in vaak onleesbare gemeentelijke publicaties verdiepen om zo te achterhalen wat de plannen zijn met hun directe leef- en werkomgeving . Dat komt de onderlinge verstandhouding niet echt ten goede.

IMG_5737

hier had een gemeente pamflet kunnen hangen …

Neem nu de bomen langs de Veenkade en de Toussaintkade. Op die bomen zijn nu door het actiecomité pamfletten aangebracht die er niet om liegen.
Via publicaties heeft zij zich eerst van de plannen op de hoogte moeten stellen en vervolgens zich erin moeten verdiepen, om zich al dan niet dan boos te moeten maken, handtekeningen te gaan gaan verzamelen en duur drukwerk te laten maken waarop de tegenargumenten staan.

Het zou een stuk betrouwbaarder overkomen als de gemeente, die er tenslotte voor ons allemaal is, zelf pamfletten laat vervaardigen waarop staat wat zij in de buurt van plan is en dat ook op de betrokken objecten kenbaar maakt. De gemeente is immers zelf het eerst en best geïnformeerd?

De communicatie met de bewoners zal op deze manier een stuk directer verlopen. Bovendien toont de gemeente dat zij mét de bewoners meedenkt en niet geïsoleerd plannen maakt.

Een idee?

Zie kapvergunning nu al verleend

6 reacties

 1. De schofterige werkwijze in het verleden met Henk Kool (PvdA) aan het roer, als fractievoorzitter en wethouder, hebben voor een enorm wantrouwen gezorgd jegens het Haagse (wan)bestuur. En dat poets je niet zo maar weg ondanks alle mooie woorden en beloften die, zoals hier maar weer eens blijkt, toch niet nagekomen worden.
  De wethouder stond de gemeenteraad voor te liegen dat de burgers middels een brief geïnformeerd zouden worden over die bomenkap. Terwijl een week eerder dat besluit al genomen was.
  En die valse wethouderroedels zijn toch al berucht wat betreft het feit dat ze juridisch gezien zo rot zijn als een mispel.

  De burger delft sinds de invoering van de Algemene Wet Bestuursrecht vrijwel altijd het onderspit tegen de overheid, constateert de Maastrichtse hoogleraar Twan Tak. ‘Als ik dit aan mijn studenten vertel, zitten ze me als dode vogeltjes aan te kijken. Dit zijn gruwelijkheden die ze niet kunnen bevatten.’

  Als een burger bijvoorbeeld bezwaar aantekent tegen een in zijn ogen ten onrechte door de gemeente afgegeven kap (bouw) vergunning, krijgt hij dat besluit nooit meer van tafel.
  Het is een typisch Nederlands spelletje en het is heel simpel.
  Laten we de primaire beslissing besluit a noemen.
  Daar ga je als burger tegen in beroep.
  Op dat bezwaar volgt beslissing b.
  Als je vervolgens bij de rechters komt, is het maximale resultaat dat je als burger kunt bereiken vernietiging van besluit b.
  De burger gaat dan juichend naar huis, maar het houdt alleen maar in dat de overheid een nieuwe beslissing op bezwaar moet nemen.
  En ondertussen blijft besluit a onaangetast.
  Sterker nog, die is al lang in werking getreden.
  Ook al krijg je zes keer beslissing b vernietigd, dat verandert helemaal niets.

  Hier nog veel meer niet opgelost oud zeer van dat bestuur.

  http://www.denhaagtekijk.nl/1-archief-2006-2011/index_archief.htm

  En zich dan toch nog afvragen waarom de burger zo’n aversie tegen ze heeft. Dat zijn zaken die er diep in gehakt hebben, en op veel punten nog als een soort open wonden door zijn blijven etteren. Maar als je ze daarop aanspreekt, dan steken ze hun kop in het zand.

  Like

 2. Het is anders helemaal niet de bedoeling om de burger dusdanig te informeren dat die op tijd een bezwaarschrift in kan dienen.
  Er verandert helemaal niks hier in Den Haag.
  Een weblog als Den Haag Te Kijk (niet ) bijhouden is een fluitje van een cent.
  Je hoeft alleen maar een artikel van 7 jaar geleden te actualiseren en je bent weer bij.
  Er worden dan wel geen gemeenteberichten meer in de Posthoorn gepubliceerd maar de dubieuze werkwijze blijft hetzelfde.
  Je kan wel die regenten uit het stadhuis halen, maar hoe haal je de regentenmentaliteit uit het stadhuis zelf?

  http://tinyurl.com/lx3gqxc

  Like

 3. OK, wij zijn handig daarin, maar dat zie ik niet iedere digibeet doen. Bovendien zie je ter plekke niet dat er iets gaande zou zijn met bomenkap, of voorgenomen sloop. Dat zou toch veel alerter kunnen door het op de objecten aan te geven?

  Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.