Atlantikwall Den Haag heeft Herinneringsroute

Overweldigend is de belangstelling voor de officiële opening van de Museon expositie Den Haag en de Atlantikwall, oorlog in de stad van vrede. Niet verwonderlijk wanneer je bedenkt dat met de tentoonstelling een groot deel van het kustgebied van Den Haag direct is betrokken.

IMG_5820

overweldigende belangstelling voor de onthulling van de Haagse Herinneringsroute Atlantikwall

IMG_5819

hier het informatiepaneel Atlantikwall nabij het Congresgebouw (World Forum)

Zeventien informatiepanelen markeren de tankgracht die in WO II door de stad liep waarvoor in die tijd alles werd afgebroken. De borden vormen tezamen de Herinneringsroute Atlantikwall Den Haag naar een oorspronkelijk idee van Gesien Bruins. Zij vertelt dat zij al jaren en bij het Bewonersoverleg Duinoord met het idee van een herinnering aan die ingrijpende periode rondliep. Met de Werkgroep Atlantikwall en het samenwerkingsverband met Museon en Haags Historisch Museum groeide dit uiteindelijk uit tot een project waarin ook vrijwilligers uit de omliggende wijken werden meegezogen.

IMG_5826

Spitten voor de Moffen schreef Roel van Duijn samen met zijn vader over zijn tewerkstelling bij het graven van de tankgracht in WOII

Spitten voor de moffen
Hele straten werden gesloopt om de tankgracht te kunnen graven en de bunkers te kunnen bouwen voor de Duitse verdedigingslinie. Duizenden bewoners werden uit hun huizen gezet en moesten elders een onderkomen vinden. De wederopbouw die een groot deel van Duinoord raakte veranderde de stad blijvend.

Oud-provo en -gemeenteraadslid Roel van Duijn schreef een boek over de gedwongen tewerkstelling van zijn vader met de titel ‘Spitten voor de Moffen’. Hij leest er tijdens de opening uit voor hoe hij op de arm van zijn vader vanaf het balkon aan de Laan van Meerdervoort de bezetter de aftocht ziet blazen. Hij overhandigt een exemplaar aan zijn zus en aan Joris Wijsmuller, thans wethouder Stadsontwikkeling met een soortgelijke activistische achtergrond als Van Duijn. Het vrolijkt de boel een beetje op.

IMG_5821

de gezamenlijke onthulling van het Herinneringsroute informatiepaneel

70 Jaar geleden
2015 is het jaar dat wereldwijd het einde van de tweede wereldoorlog wordt herdacht. Het is dan zeventig jaar geleden dat er aan vijf jaar bezetting van ons land een einde komt. Tentoonstelling, Herinneringsroute, website, films en het boek maken dat deze afschuwelijke periode van bezetting, onderdrukking en vervolging meer inzichtelijk wordt gemaakt.

Tot 1 november 2015 is de tentoonstelling in het Museon te zien met films, maquettes, authentiek materiaal uit het Bunkermuseum, historische propagandafolders etc.

Een handzaam uitklapfoldertje voert je mee langs de markante plekken in de Herinneringsroute.
De verkoop van het boek ‘Spitten voor de Moffen’ in het atrium van het Museon verloopt voorspoedig.
Een kijkje in de ‘Atlantikwall Zaal’ van het Museon.

IMG_5822

de tentoonstelling in het Museon met films, maquettes, authentiek materiaal uit het Bunkermuseum, historische propagandafolders etc.

3 reacties

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.