Ruimteschip

Gebiologeerd door het fraaie hekwerk aan de Turfmarkt lopen wij met ambtenaren de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties binnen.

IMG_0578
het fraaie hekwerk van Turfmarkt 147 vertoont details die ergens aan doen denken …

“Dit moet je beslist even zien”, belooft Guido mij na een interessante OK van vanmorgen.
De goudkleurige draaideuren wel vier in getal laten steeds slechts één persoon door. Een benaderingssensor stelt de deuren in werking zodat de ambtenaar niet hoeft te duwen bij binnenkomst en vertrek. Het houdt de ruiten ook langer schoon.

Eenmaal binnen overweldigt de ruimte. Op zich zou dit al kunst kunnen worden genoemd. Leeg en twintig meter hoog. In de verte ook weer in goudkleur de balie voor ontvangst met een in vlees uitgevoerde receptioniste. Naar boven kijkend zie ik door het glazen dak met imposante draagconstructie de eindeloos hoge gevels van deze nieuwe departementsgebouwen. VenJ in rood ‘baksteen’ en BZK in antraciet.

Kunst is hier nog niet te vinden, maar zodra wij rechtsaf slaan langs een vriendelijke bewakingsagent in zwart, zie ik de UFO staan van Matthias Grothus. Het niet nader te definiëren object lijkt zo weg te kunnen vliegen, ware het niet dat de stroom er niet op staat. Het ruimteschip gemaakt van restmateriaal oogt als een vervoermiddel uit de jongste Mad Max film.

IMG_0581UFO’s, Veiligheid en Binnenlandse Zaken die combinatie zie je niet zo vaak, maar wel in de kunst

En wij kunnen contact leggen met de interstellaire ruimte via een aardse videofoon. De hoorn van het apparaat praat je in het Engels bij over buitenaards bestaan. Het beeldschermpje toont in zwart wit het eindeloze heelal met wegdraaiende planetenstelsels.

Wauw! De kunstcommissie van VenJ en BZK moet over een zekere autoriteit beschikken om deze futuristische Installatie getiteld ‘Transparant in contact’ te kunnen presenteren. Jammer dat er naast FB geen website van bestaat.
Op werkdagen van 7.00 tot 19.00 uur kan jij ook een kijkje nemen tot 21 augustus 2015. Turfmarkt 147, Den Haag.
Wel even de stekker erin doen.

Eén reactie

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.