Den Haag verdient eigen Duiker museum

Vreemd eigenlijk dat zo’n wereldberoemd gebouw als het Nirwana complex van architect Jan Duiker niet een meer markante plek inneemt binnen het Haagse culturele erfgoed.

IMG_0654
Nirwana Flat van Jan Duiker (en Jan Wiebenga) verdient permanente aandacht met museum

IMG_0655

Net alsof de eerste flat van Nederland om zijn locatie op het kruispunt van de Van Alkemadelaan en de Benoordenhoutseweg al genoeg aandacht krijgt. Iedereen kent het en weet er wel iets over te vertellen, maar het fijne blijft meestal ergens zweven. Zo doe ik ook altijd mee als iemand mij vraagt of ik de Nirwana flat ken maar ben er zelf nooit binnen geweest.

IMG_0652-0
nu staan er replica’s van onder meer Bauhaus ontwerpen in de woonruimte

Wat een uitgelezen moment om op de uitnodiging in te gaan van interieurarchitect Karel Bodegom de huidige eigenaar van appartement nummer 8, die hier een pop-up Museum heeft opgezet.

IMG_0658

IMG_0661

Kees Overgaauw leidt mij rond in de Nirwana flat. Een flat die er al sinds het begin van de vorige eeuw werd neergezet. Gerenoveerd naar de wensen van nu en een perfecte locatie om er de kenmerken van Duiker permanent in ten toon te stellen. Een video over de werken van Jan Duiker zal inzicht geven in het complete oeuvre van de architect en zijn samenwerking met onder anderen Jan Wiebenga. Daarnaast kunnen in de aparte ruimtes afzonderlijke exposities worden gehouden met een link naar de nieuwe architectuur.

Zoals Rietveld zijn architectuur laat ademen in het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht zo zou Duiker zijn eigen museum moeten hebben in Den Haag.

Meer hierover op Pop-up Museum Nirwana
Zaterdag 22 augustus 2015, 11.00 tot 16.00 uur rondleidingen door het complex.

Een gedachte over “Den Haag verdient eigen Duiker museum

  1. Mooi idee. Duiker is ook de architect van de Technische School in Scheveningen en bouwde ook een behoorlijk aantal woningen in Den Haag, waaronder het villadorp Kijkduin. Lees er over op: http://www.michielmorel.nl/bestemming-kijkduin/ . In 1989 organiseerden we bij de voormalige Artoteek nog de Tour d’Art, een kunsttocht met kunstprojecten langs huizen van Jan Duiker en Jan Wils.

    Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.