“Geef de begroting aan de burgers!”

Net heb ik mijn iPad opgeborgen na een geanimeerde gemeente voorlichtingsavond in De Nieuwe Regentes of iemand uit het publiek roept: “Pure tijdverspilling!” Gevolgd door: “Geef de begroting aan de burgers!”.

Het zijn reacties op een oudere dame, die hardop de uitnodiging voorleest: “Daarom nodig ik u hierbij graag uit om naar de presentatie van de gebiedsprogramma’s te komen.” En zij vervolgt: “Maar ik heb geen gebiedsprogramma gezien!”.

Dat klopt. Ik heb wel wat filmpjes gezien waarin ideeën worden gepresenteerd, maar niet de ‘ontwikkelde gebiedsprogramma’s (2016 – 2019) die volgens de uitnodiging klaar zouden zijn en hier aan ons gepresenteerd zouden worden.

IMG_0813
enorme opkomst van bewoners in De Nieuwe Regentes benieuwd naar de presentatie van de Segbroek gebiedsprogramma’s

Natuurlijk, daarom is de opkomst zo groot! Ik vind het al zo ongelooflijk veel mensen die op de uitnodiging afkomen. Daarom zit ik hier ook. En de avond verliep juist zo vlotjes en geanimeerd. Met een pauzestuk van twee jonge ballerina’s aan doeken vanaf het plafond van de Grote Zaal – voorheen ‘het diepe’ van het zwembad- De Nieuwe Regentes begeleid door een fadozangeres en een gitarist. Zij vragen hiermee overigens aandacht voor Het Circus De Verademing.

Ideeën uit de zaal
Bij elk van de zeven thema’s kunnen mensen hun zegje doen. Niet teveel natuurlijk en ook niet te lang want de avond is gepland tot negen uur. Zo komen de volgende ideeën naar boven.

Fietsen stallen onder de grond kan al in Japan. Volgens de wethouder te duur als je ziet wat een volautomatische autostalling al kost. Maar Automatisch fietsen stallen onder de grond zou eigenlijk eerder uitgeprobeerd moeten zijn dan voor de auto. Altijd weer die auto!

Dan hoor ik een klacht dat controleurs weesfietsen waar nog een zadel, stuur en wielen aan vast zitten, niet in beslag mogen nemen. Dat blijven dus weesfietsen.

Rolstoelers zijn volgens fietsers een gevaar op de weg. Je mag als rolstoeler niets zeggen tegen een fietser want je krijgt zo een fiets in je nek.
Sociale wijkzorgteams zijn nieuw, vertelt Anne Hans die er verstand van heeft. Als je veel schulden hebt, zorgt dat voor psychische problemen. Hoe sterk Segbroek daarin nu is? Veel verschillende vlakken die elkaar nog niet hebben gevonden. Burenhulp goede ideeën? Deze wijk heeft veel gevoel voor burenhulp. In Woerden is de integrale aanpak volgens iemand beter geregeld. “In Segbroek wordt burenhulp door een tachtigplusser geregeld, alleen weten de ouderen voor wie het bestemd is dit niet. “Woerden waar ligt dat?”, grapt de gespreksleider flauw.

Veiligheid vanaf de tekentafel
“Aan de Goudsbloemlaan is het pleintje nog maar net heringericht en we horen nu al dat het onveiliger is geworden. Heel frustrerend om te horen. “ vindt Wethouder Wijsmuller. Ook de Jumbo neemt hier een plaats in met vervoerproblemen.
Bewoners moeten de onveiligheid zelf aangeven en niet vanaf de tekentafel worden ingepland. Conradkade is fietspad geworden waar de auto te gast is. Ook dat is een levensgevaarlijke situatie geworden. In ieder geval is hier een groter bord gewenst dat de auto te gast is. Ook de Fahrenheitstraat is gevaarlijker geworden sinds de nieuwe inrichting. Waarom moet altijd alles door de gemeente geregeld worden? Als het niet geregeld wordt, zijn de mensen oplettender en daardoor williger.

Urban sports is actief bezig zijn. Voorbeelden dat jongeren op een positieve manier bezig kunnen zijn. Plannen zijn in de maak. Hekken open zodat velden meer voor sport gebruikt kunnen worden. Mensen sporten eigenlijk liever op velden waar het niet mag. Akkie Akkermans heeft wel ideeën over de verbetering van de oracs. Ook de nummers die je moet bellen om overlast te melden. Tegen de meeuwenoverlast bijvoorbeeld.

Leuk van Joris dat hij meldt als spullen weggehaald worden dit weer gesplitst wordt gedaan. Gevolg is dat de dozen er nog staan. Dat moet anders. De optie onder de grond vuilnis stoppen zou niet kunnen ivm de vele kabels onder de grond was twintig jaar geleden de gedachte. En nu anno 2015 kan het wel dus waarom niet ook chemisch en plastic onder de grond?

Dan is er het gemis van de Huisvuilkalender die willen we weer terug.

Laancoördinator daarvan zouden er meer moeten zijn. Meer aanbellen als het stil lijkt in huis. Het voorkomt eenzaamheid en sociaal isolement.
En Stadstuinbouw ook goed voor de sociale contacten.

Resumé
Tot zover de aantekeningen die ik die avond maakte.
Wij zouden het gebiedsgebonden programma gepresenteerd krijgen en met elkaar bespreken. Wij waren daartoe uitgenodigd in De Nieuwe Regentes om het programma te bespreken maar we hebben niets gezien alleen maar kunnen reageren op filmpjes.

De Segbroek inloopavonden die erop volgen zijn bedoeld om in gesprek te gaan met de gemeente.

IMG_0811
vlnr wethouder Joris Wijsmuller, stadsdeel directeur Segbroek Hanneke Schippers en de spreekstalmeester

Geef de begroting aan de burgers, een oproep uit de zaal, is zo’n gek idee nog niet. Stop met het bedenken van programma’s vanaf de tekentafel.
Laat bewoners de veiligheid die nodig is aangeven. En doe wat aan de communicatie naar het publiek!

Of is dit weer een volgend Wijsmakertje waar ik bijna intrap? En dat is precies waar het om draait in deze gemeente.

Zie ook Activiteitenprogramma Segbroek 2012

5 reacties

 1. Ja, hiero, wij willen hem het eerst.
  We fileren die cijferbrij.
  Want er zijn zo goed (slecht) als geen raadsleden die er over kunnen oordelen, maar die de begroting wel gaan goedkeuren.
  Zo op die toer van Cathrien van Herwaarden (D66) “Ik kan het allemaal niet meer volgen en ik begrijp er helemaal niets meer van, en dáárom steun ik het voorstel van de wethouder”
  Zie de begrotingsperikelen met 1,25 miljard reserve http://tinyurl.com/oxcd9k3
  En hier hoe dat over de balk wordt gesmeten.
  Subsidieregister http://tinyurl.com/pn5nrjn

  Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.