Haat Den Haag soms haar kleinste inwoners?

Hoe kom je op het onzalige idee om daadkrachtig (..) te besluiten binnen drie jaar, opnieuw tegen het Haagse gevoel in, de traditionele Zwarte Piet op de basisscholen te laten verdwijnen? Wie doe je daar een plezier mee?

Denk daar eerst eens over na als je weer eens een maatregel neemt! Of moeten wij het onmetelijke brein van onze wethouder Ingrid van Nergenshoven trachten te doorgronden wanneer zij zegt: “Tradities moeten meebewegen met de tijd?!?”

Het woordenboek, mevrouw Van Nergenshoven, zegt over het begrip tradities:
‘Hetgeen wordt overgeleverd, een van oudsher bestaand gebruik’. .
Of gaat de wethouder ook het begrip traditie aan de kaak stellen?

Een traditie is een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven. De functie hiervan is het in stand houden van de maatschappelijke stabiliteit. …

8 reacties

 1. Wat een onzin om een onschuldig kinderfeest te” mis”bruiken en mensen een schuldgevoel aan te praten over een traditie die werkelijk niets met dicriminatie van doen heeft. .
  Hoezo meebewegen dit heeft niets met meebewegen te maken dit heeft met een hele kleine groep mensen te maken die onnodig moeilijk lopen te doen en waar je bijna van zou gaan discrimineren!!!!Een wij nederlanders laten het ons weer allemaal welgevallen, jammer.

  Geliked door 1 persoon

  • Wij Nederlanders….. beetje raar om dat zo te noemen terwijl de mensen die protesteren ook Nederlander zijn. Dus inderdaad Wij Nederlanders. Waarom zou je vasthouden aan iets terwijl een groeiende groep mensen daar moeite mee heeft?

   Like

 2. Tradities mag en kun je toch niet beïnvloeden? Dat moet je zeker vanuit de staat met rust laten. Op het moment dat het onderzocht gaat worden en mensen zich met de resultaten gaan bemoeien dan komt de traditie al in gevaar.
  Een kind dat zegt ‘want dan is het ook een leukere traditie voor degenen die zich gediscrimineerd voelen’ is toch geen kind meer?
  En als ik tradities met rust laat, ben ik dan behoudend?

  Like

  • Waarom mag je tradities niet beïnvloeden? Soms veranderen gedachten en standpunten over tradities. Zijn er zaken die we als individu of samenleving belangrijker zijn gaan vinden, of er anders tegenaan kijken. En ondanks dat de overheid van mij geen uitspraak over elke traditie hoeft te doen, vind ik het prima als een een overheid soms met een regel, een wet of advies (wat volgens mij met de discussie rond zwarte Piet gebeurt) een traditie probeert te beïnvloeden of zelfs stopt (zoals ooit met een traditie als het katknuppelen of palingtrekken gebeurde).

   En tradities met rust laten, of vooral proberen ze onveranderd te behouden, is denk ik behoudend. Zoals Van Dale noteert: behoudend, conservatief… vasthoudend aan bestaande maatschappelijke toestanden.

   Like

  • Ja, daar zeg je wat en ik denk dan meteen aan stierenvechten en inderdaad aan palingtrekken en dergelijke. Maar wil je die vergelijken met het volkomen onschuldige Sinterklaasfeest? Nog even en de kerstboom en het stalletje worden verboden. De kerstboom vind ik trouwens ook zo’n foute traditie waar ik jaren geleden al een punt achter heb gezet door een kunstboom te kopen. Niet van echt te onderscheiden. Maar dat had ook niet van staatswege moeten worden opgelegd.

   Like

  • Ik wil niet per se een vergelijking trekken tussen de kwelling van dieren en het Sinterklaasfeest. Hoewel dat onschuldige nu juist ter discussie staat. Van leed, geestelijk of lichamelijk, veroorzaakt door een kerstboom heb ik nog nooit gehoord. Hoewel… als in toekomst blijkt dat ook bomen gevoel hebben zal ik zeker voorstander zijn van het buiten zingen rond de gewortelde boom.

   Like

 3. Had jou niet als behoudend ingeschat, dus bovenstaande blog verbaast mij. Kinderen lijken het niet allemaal even ergens te vinden als de Piet wat meebeweegt in de tijd http://jeugdjournaal.nl/item/629184-onderzoek-naar-zwarte-piet.html of zoals een kind zegt over een verandering van Piet: ..’want dan is het ook wel een leukere traditie voor degenen die zich gediscrimineerd voelen’.

  Traditie is geen statisch iets dat op een dag bedacht is. Het is geëvolueerd tot wat het nu is en verandert nog steeds door tijd, plaats, omstandigheden, invloeden van binnen en van buiten. Wellicht is het juist tijd om weer mee te bewegen en veranderen.

  Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.