Pensioenfondsen doen maar raak …

Opnieuw doet het ABP een greep in onze portemonnee. Vandaag staat in het AD dat de grote pensioenfondsen opnieuw gaan korten op de pensioenen. Het ziet er naar uit dat de door ons over tientallen jaren betaalde pensioenkosten die maandelijks honderden guldens en later euro’s bedroegen stelselmatig in kleine hoeveelheden worden ingenomen. En het opmerkelijke is dat zo’n onheilsvoorspelling door de voorzitters van de pensioenen – die zelf bovenmatige salarissen ontvangen – zelf wordt gedaan.

img_3161

de weinig hoopvolle berichtgeving op het jaaroverzicht dat ik onlangs ontving …

Zoals bekend hebben gepensioneerden al sinds 2012 geen indexatie meer gekend. En de koopkrachtdaling ging gewoon door.
Nu zijn de lage rentepercentages er weer de oorzaak van.

Nieuw pensioenstelsel
Het voorstel is nu een nieuw pensioenstelsel te ontwikkelen waarbij mensen geen gegarandeerd pensioen meer ontvangen!?! Willen zij hiermee zeggen dat wij soms nu wél van een gegarandeerd pensioen genieten?
In het voorgestelde pensioenstelsel kunnen mensen zelf voor hun eigen pensioen sparen!?! Laten wij nu altijd al gedacht hebben dat wij met die enorme maandelijkse pensioenbijdragen al voor ons eigen pensioen aan het sparen waren?

img_3164

ook het ABP is lekker bezig met verwennen

In feite komt het erop neer dat de pensioenfondsen zich voor de toekomst willen indekken voor lagere uitbetalingen. Zij geven dus toe op dit moment onrechtmatig bezig te zijn en bevestigen hiermee wel heel erg duidelijk de witte boorden criminaliteit.

7 reacties

 1. Wat helemaal erg is, is dat sommige pensioenfondsen destijds geld hebben teruggestort aan hun bedrijf of een premievrije periode hadden ingesteld omdat ze meer dan genoeg geld hadden ( dachten ze) en het bedrijf juist geld nodig had.
  Zoiets zullen de pensioenfondsen hopelijk nóóit meer doen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Nee, ik heb niet kunnen genieten van de voordelen van het ambtenaarschap, zoals er waren: een baan voor het leven, uitstekende ziektekostenverzekering etc.
  Nu moet ik je wel zeggen dat ik een uitstekende bedrijfspensioenregeling heb, die misschien nog wel beter is dan die van het ABP, maar ook ik vrees dat door onderdekking de pensioenbedragen gekort gaan worden. Dat komt helaas doordat de beleggingen te weinig opleveren. En elke keer als ik op ons intranet een bericht van overlijden van een oud-medewerker zie denk ik: zo, weer iemand minder die uit de pensioenruif eet.

  Like

  • Een baan voor het leven was in de tijd dat ik er ging werken geen sprake meer van. Meer een reorganisatie voor het leven. Bij bosjes vlogen de collega’s eruit toen ik binnenkwam. Juist het feit dat het bedrijfsleven in die tijd een goed voorbeeld kon zijn voor het gezapige ambtenaarschap was voor mij aanleiding die stap te maken.

   Like

 3. Niek,

  Kan jij een oud salarisstrookje vinden waarop staat hoeveel pensioenbijdrage van je salaris is ingehouden? Lijkt me niet, want een ambtenaar betaalde geen pensioenpremie.
  Kan jij ergens zwart op wit vinden dat jij een gegarandeerd pensioenbedrag kon verwachten? Denk het niet. Wel zal je terug kunnen vinden men ernaar streefde om na 40 jaar een bedrag uit te keren dat inclusief de AOW 60 of 80 procent van je salaris zou zijn. Een garantie heeft jouw pensioenfonds (ABP?) nooit kunnen en willen geven omdat de hoogte van de uitkering afhankelijk is van de toekomstige verplichtingen, de premieinkomsten en de opbrengsten van de beleggingen en rente. Tot 2005 kon je er redelijk zeker van zijn dat de prognoses gehaald zouden worden. Maar door de economische situatie van de afgelopen 10 jaar, in combinatie met minder premieinkomsten én een langere levensverwachting van de gepensioneerden is alles op de tocht komen te staan.

  Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.