Non-Stop Architecture Revisited – HKK 125 jaar

Het vermengen van uitdrukkingsvormen en technieken in de kunst is een ontwikkeling waar de Haagse Kunstkring (HKK) zeker een rol in heeft gespeeld; met name voor de oorlog en in de jaren zestig. Muziek, architectuur, letteren en beeldende kunst, plus aanverwante disciplines werken al 125 jaar structureel samen binnen de HKK. 

In 1923 baarde Kurt Schwitters opzien met een optreden – samen met Theo van Doesburg – in de Haagse Kunstkring. Men was daar niet afkerig van een experiment. De reden om de kunstenaarsvereniging op te richten was het streven om de grenzen tussen kunstvormen te slechten en daar hoorde het zoeken naar nieuwe vormen bij. 

Om dit bijzondere DNA onder de aandacht te brengen heeft gastcurator Menno Doornbos een veelomvattende manifestatie opgezet: HET X-OVER DNA. In de maanden juni en juli worden er wekelijks nieuwe ‘cross-overs’ gepresenteerd.

Analoog-digitaal

Als eerste laat Eric Vreedenburgh zien én horen hoe de ontwikkeling van analoog naar digitaal gestalte heeft gekregen in architectuur, kunst en muziek. In 1990 vroeg hij met ‘Non-Stop Architecture’ aandacht voor pionierende geesten als John Cage, wiens ideeën om geluid te bevrijden en toch te structureren verrassend vergelijkbaar bleken met strategieën om architectuur flexibel te maken. De computer heeft die ontwikkeling enorm versneld. Reden om de stand van zaken te peilen in Non-Stop Architecture Revisited.

Opzet

De opzet is tweeledig. Ten eerste de vraag hoe een architectonisch ontwerp bij voorbaat kan anticiperen op veranderende opvattingen over maatschappij en wonen. Ten tweede het besef dat wij in een ideeënwereld leven en dat alle vormgeving op een mentale basis berust. De menselijke capaciteit om te ordenen heeft veel praktische consequenties, maar manifesteert zich misschien wel het mooist in de kunst – geen enkele kunstvorm uitgezonderd. Wat er in de HKK getoond wordt is steeds het ‘toevallige’ resultaat van een open proces binnen bepaalde spelregels.

Kunst en technologie

In de afgelopen jaren heeft de technologische ontwikkeling niet stilgestaan en worden ontwerpprocessen op hun kop gezet. De versmelting van technologie met kunst en ontwerpen is een realiteit. Eén en hetzelfde algoritme kan zowel landscapes, soundscapes of ruimtelijke objecten genereren.

Tentoonstelling van 16 t/m 19 juni

Non Stop Architecture Revisited brengt werk onder de aandacht van oude en nieuwe pioniers: John Cage, Dick Raaijmakers, Remko Scha, Eric Vreedenburgh, Jochem van de Spek, Dirk vander Kooij, Piet Zwart, Jos de Bruin, Livinus van den Bunt, Marc Ruygrok, Piet Hein Eek/Marc Ruygrok en Zoetrope studio. Allen hebben een relatie met open ontwerpprocessen. Heeft dat de toekomst? Ter afsluiting vindt op zondag 19 juni een discussie plaats met Wim de Ridder, Diana Wind, Mick Eekhout, Alcedo Coenen en Eric Vreedenburgh. Ook zijn er performances van Samuel Vriezen en Josien Laurier en The Machines.

Ontmoet de kunstenaar

Woensdag 15 juniMeet, Greet and Eat with the Artist (18:00 uur)

Donderdag, vrijdag, zaterdagBorrel & Rondleiding, Eten & Drinken (18:30 uur)

Donderdag, vrijdag, zaterdagPerformance, film, dans, lezing of concert (20:00 uur)

Zondag 19 juni afronding – ontvangst (15:30), Debat (16:00), Performance (18:00), Borrel, Eten & Drinken (18:30), Concert (20:00)

 

Haagse Kunstkring – Denneweg 64, 2514 CJ Den Haag

Open wo t/m za 11-17uur, zo 13-17 uur. Toegang gratis (uitgezonderd speciale evenementen)

Actuele informatie www.haagsekunstkring.nl

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.