De meest angstige kattenrassen voor kou: ontdek de top 5

Evy de Koning

Kattenrassen bevriezen bijna van angst voor de kou: ontdek welke 5 het meest gevoelig zijn

De winter komt eraan en voor sommige kattenrassen betekent dit dat ze extra voorzichtig moeten zijn, want deze vijf rassen hebben een hekel aan de kou!

Sommige dieren zijn beter toegerust om de vriestemperaturen van de winter aan te kunnen dan andere. Katten vormen daarop geen uitzondering en van alle rassen kunnen sommige meer last hebben van de kou dan andere. Ontdek in dit artikel de 5 kattenrassen die het meest bang zijn voor de kou.

1. De Sphynx, een haarloze kat die de kou trotseert

Een van de kattenrassen die vooral bekend staan ​​om zijn gevoeligheid voor kou is ongetwijfeld de Sphynx. Deze kat uit Canada wordt gekenmerkt door de totale afwezigheid van haar op zijn lichaam en een zeer dunne en gevoelige huid die koele temperaturen niet goed verdraagt.

Fysieke kenmerken van de Sphynx

De belangrijkste bijzonderheid van de Sphynx is de afwezigheid van beschermende vacht waardoor deze kat veel minder bestand is tegen lage temperaturen. Bovendien heeft dit ras ook een bijzondere morfologie met slecht ontwikkelde spieren en een dun, slank lichaam, wat de kwetsbaarheid voor de kou nog verder kan accentueren.

Tips om de Sphynx te beschermen tegen de kou

 1. Zorg ervoor dat uw Sphynx binnenshuis altijd een ideale omgevingstemperatuur heeft, doorgaans rond de 20-22°C.
 2. Als u denkt dat het essentieel is om uw kat mee naar buiten te nemen als het koud is, overweeg dan om een ​​deken of jas te gebruiken die speciaal is ontworpen voor haarloze katten om hem tegen de kou te beschermen.
 3. U kunt ook een luchtverhitter gebruiken, waarbij u ervoor zorgt dat uw kat niet te dichtbij komt om het risico op brandwonden te voorkomen.
De 5 kattenrassen die het meest bang zijn voor de kou
De 5 kattenrassen die het meest bang zijn voor de kou

2. De Bengaal, een ras met een actief temperament dat moeilijk te rijmen is met de winter

Hoewel hij een middelmatige en bijzonder zijdeachtige vacht heeft, is de Bengaal niet echt aangepast aan lage temperaturen. Dit kattenras, afkomstig uit de Verenigde Staten en voortgekomen uit een kruising tussen een huiskat en een Aziatisch luipaard, heeft een zeer energiek karakter dat in de winter moeilijk te verenigen is met het binnenleven.

Bengalen: een dwingende behoefte om te oefenen

Vanwege zijn complexe genetische erfgoed heeft de Bengaal een extreem dynamisch karakter en heeft hij veel beweging nodig. Als deze fysieke activiteit tijdens de wintermaanden moet worden beperkt, kan de Bengaal snel territoriaal en agressief gedrag ontwikkelen als gevolg van gedwongen inactiviteit.

Hoe houd je een Bengaal in vorm in de winter?

 • Breng je Bengaal verschillende binnenspellen mee die zijn nieuwsgierigheid zullen stimuleren en lichaamsbeweging zullen bevorderen ondanks de winteropsluiting.
 • Zorg voor binnenstructuren waardoor de Bengaal kan klimmen en springen om de ontbrekende buitenuitgangen in de winter te compenseren.

3. De Devon Rex, zeer korte vacht bij vriestemperaturen

De Devon Rex heeft een fijnere vacht dan andere katten, waardoor hij veel minder bestand is tegen lage temperaturen. Oorspronkelijk afkomstig uit een natuurlijke kruising tussen een kortharige kat en een Cornish Rex-kat, is dit kattenras bijzonder kwetsbaar als het koud is vanwege het ontbreken van een beschermende ondervacht.

Waarom is de Devon Rex zo bang voor koud weer?

Door slechts een enkele en zeer dunne laag haar te hebben, heeft de Devon Rex niet de nodige bescherming, in tegenstelling tot andere rassen, om met temperatuurdalingen om te gaan. Het is daarom belangrijk ervoor te zorgen dat u uw kat beschermt wanneer u in de winter te maken krijgt met moeilijke weersomstandigheden.

Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen met een Devon Rex in de winter?

 • Geef uw Devon Rex knus, warm beddengoed zodat hij warm blijft tijdens het rusten.
 • Zorg ervoor dat er in uw huis geen tocht is, zodat uw kat niet voortdurend last heeft van temperatuurschommelingen.

4. De Abessijn, een ras dat oorspronkelijk uit Afrika komt en moeite heeft zich aan te passen aan de strenge winter

De Abessijn, waarschijnlijk afkomstig uit Ethiopië, is een oud ras waarvan de schoonheid van de geelbruine vacht veel eigenaren heeft overtuigd. Vanwege zijn geografische oorsprong en zijn dunne laag kort haar tolereert hij echter geen plotselinge temperatuurschommelingen.

De uitdagingen van een Abessijn op koude dagen

Hoewel hij schijnbaar robuust is dankzij zijn gespierde en behendige lichaam, kan de Abessijn gemakkelijk last hebben van de kou met minder weerstand, veroorzaakt door zijn korte en ruwe vacht die de warmte niet voldoende vasthoudt.

Aanbevelingen om uw Abessijn warm te houden

 • Zorg voor lauw water in hun kom, omdat dit hun spijsvertering bevordert en tegelijkertijd de stofwisseling van het lichaam enigszins verhoogt om de kou te helpen bestrijden.
 • Houd hem indien mogelijk dicht bij u, vooral tijdens uw rusttijden of wanneer u slaapt, aangezien de menselijke lichaamswarmte in grote mate zal bijdragen aan het thermische comfort van uw Abessijn.

5. De Peterbald, gevoelig voor kou vanwege de blootgestelde huid

Ten slotte behoort de Peterbald ook tot de kattenrassen die het minst bestand zijn tegen de kou. De Peterbald, ontstaan ​​in de jaren negentig na kruisingen tussen verschillende katten van het Don Sphynx-ras, kan qua uiterlijk sterk variëren: sommige individuen hebben een fijne laag dons, terwijl andere volledig haarloos zijn.

De reden dat de Peterbald het meeste risico loopt bij temperaturen onder het vriespunt

Exemplaren die het haarloze genetische erfgoed van de Sphynx hebben geërfd, zijn zeer slecht bestand tegen lage temperaturen. Sterker nog, ze kunnen snel last krijgen van onderkoeling of ademhalingsproblemen als de weersomstandigheden extreem worden.

Tips om een ​​Peterbald te beschermen tegen de schade van de kou

 • Om uw kat te ondersteunen tijdens deze periodes van extreme kou, biedt u hem plaatsen aan waar hij gemakkelijk kan schuilen en zonder al te veel lichaamswarmte te verliezen: kennels, knusse dekens, meubilair gewijd aan zijn welzijn (krabpaal).
 • Een elektrisch verwarmd bed kan uw kat ook helpen opwarmen zonder zijn gezondheid te schaden, door hem te voorzien van een stabiele thermische basis.

Het team van BoyacaCultural bedankt u hartelijk voor het lezen van ons artikel over de vijf kattenrassen die het meest bang zijn voor de kou. We hopen dat u interessante en nuttige informatie heeft gevonden! Als u ons wilt helpen, nodigen we u uit om dit artikel te delen met uw vrienden op sociale netwerken of via WhatsApp. Samen kunnen we meer kattenliefhebbers bereiken en hen bewust maken van de behoeften en kwetsbaarheden van deze specifieke rassen. Laten we onze passie voor katten delen en een gemeenschap opbouwen die zorgt voor alle harige vriendjes in de wereld!

Hagazine » Blog » De meest angstige kattenrassen voor kou: ontdek de top 5