Vrienden trekken nieuw jasje aan …

Het kan niet op. Eerst een update van de website Vrienden van Den Haag en vervolgens glijdt bij mij Ons Den Haag in nieuwe stijl de brievenbus binnen … Dat is wel even een WOW momentje, zeg nou zelf!

Saxofoon ongewenst?

Nu het voormalige KLM-gebouw aan de Plesmanweg en later departement van Verkeer en Waterstaat in particuliere handen is gevallen, zullen we ervoor moeten waken dat er geen ongewenste wijzigingen in worden aangebracht. Dit nauwelijks gezegd hebbende blijkt dat de bijna Frans aandoende aanbouw van architect Cees Verhoeven getiteld de Saxofoon zal worden afgebroken. En dat vond ik nu juist zo’n aardig tegenwicht met de voorname uitstraling van het hoofdgebouw. 

Ben ik de enige die dat vindt? Eens even polsen bij een oud-collega, tevens Opûh Koffie klant Gerard Stolk. 

Hoi Gerard,

De Saxofoon mag worden afgebroken, liever eigenlijk zegt wethouder ‘Revisie’. Want het is een hel om in te werken!?!? 

Wat weet deze Revisie wat jij en ik niet weten? Was het een hel om in te werken? Ik wil daar wel een stukkie aan wijden in Hagazine. Die Revis doet zijn naam wel eer aan met ‘ie’ erachter. 

En het kunstwerk van Peter Struycken zorgde er voor de constante lichtverschijnselen. Als de schoonmakers de computer met het lichtprogramma (voor dertig jaar!) maar aan lieten staan! 

Mvg

Niek

Hij schrijft:

Hallo Niek

Ik heb eigenlijk wel goede herinneringen aan dat gebouw. Het was sierlijk en er werkten aardige mensen.

In de Saxofoon zat ook de fitnessruimte, waar ik mijn goddelijke gestalte trainde. Het lichtornament (van Peter Struycken) was mooi en zijn tijd vooruit. Langs het gebouw lag een fietspad dat door zijn glooiende lijn aan het trace van de NZH locaaldienst Scheveningen Voorburg deed denken.

Het was door zijn kleine kamertjes natuurlijk wel een bijenkorf, dat had het gemeen met het hoofdgebouw waar na de renovatie in de jaren 90 (bijna) alle eigenheid was weggesloopt allemaal systeembouw. Revis is natuurlijk een vreemde eend in de bijt. zo gedraagt hij zich ook hij denkt nog steeds dat zijn omgeving een militair oefenterrein is waar allerlei obstakels opgeruimd moeten worden.

Ik vond de organische vormen van het gebouw heel mooi, een tegenwicht tegen het vierkante beleidsdenken.

Laten ze van de Plesmanweg maar appartementen maken. wanneer je de wanden weghaalt blijven er hele grote ruimtes over die opnieuw ingedeeld kunnen worden. Ik zag vanmiddag de nieuwbouw van het VROM gebouw, daar werd ik niet vrolijk van. Ik begrijp dat de architect heeft geprobeerd te voorkomen dat zijn schepping werd verramponeerd.

Tot zover Gerard Stolk. Dus terug naar het heden, waarom de saxofoon neerhalen, zoals vandaag in DenHaagCentraal met een enkele regel door de Rotterdamse projectontwikkelaar Impact Vastgoed wordt gesuggereerd? Waar blijft dan de speelsigheid van de gebogen vormen? De imponerende verlichting van het Peter Struycken ornament? De innovatieve Noorse klimaatbeheersing ín de muren?

Als je even niet oplet

Vandaag rijd ik met mijn dochter langs het Nilmij-gebouw op de hoek Conradkade en de President Kennedylaan. Wij weten niet beter dan dat deze troosteloze aanblik van een flatgebouw op de nominatie staat te worden afgebroken. 

En toch verbaast het ons dat de situatie zo snel kan wijzigen. Kijk nog maar even goed naar de hoogte van de huidige bebouwing want de nieuwbouw is straks sinds oud-wethouder Norder de lat wat hoger heeft gelegd geen 35 meter meer maar liefst 50 meter! Bezonningsplannen moeten omwonenden overtuigen dat zij geen zonnestraaltje te kort komen. 

Een hart van steen

De Nutsschool in de Lubeckstraat – Verhulstplein is niet meer. Het karakteristieke schooltje met de bijzondere plek aan zowel de Conradkade, de 2e Schuytstraat en de eerder genoemde Lubeckstraat werd in no-time gesloopt. De ligging aan het Verhulstplein werd het schooltje fataal.  

Geen enthousiast schreeuwende kindjes meer op het schoolplein. Dochter loopt er dagelijks langs als zij zoonlief ophaalt van de Galvanischool en gezamenlijk kijken zij met treurige blikken op het definitief verdwijnende zo vertrouwde gebouw. Zelfs Lucas van zes wordt er bedroefd van en zegt:

“Deze school heeft toch ook een hart?”

En zo is het maar net. De school heeft een hart en de gemeente ‘een hart van steen!’

Zie ook

Beantwoording schriftelijke vragen Verhulstplein / Lubeckstraat – Gemeente Den Haag

Honderden woningen op Verhulstplein in plaats van kantoorpanden – RTV-West

Hoogbouw volgens het Norderprincipe – HAGAZ!NE 

Het ‘In de luren-cabaret’ van Maarniks Norder – HAGAZ!NE

Plannen met het potlood – Ons Den Haag (Vrienden van Den Haag)

O.C.C. … wat ?!?

Ja hoor, ze zijn eruit. Alleen wij nog niet. Na de ultieme poging een gezellig haventje aan te leggen waar nu een totaal verramponeerd Spuiplein ligt, is nog geen week later gekozen voor het Jo Coenen plan. Je weet wel met het Formerly Known As Twintowers design.

Natuurlijk op een moment dat elk weldenkend en hardwerkend mens op vakantie is en er dus niet al teveel tegenstemmers zijn. What’s new, sinds het Wijsmaker tijdperk in de Haagse politiek? En om de discussie helemaal te verstoren is voor dit plan de waanzinnig niet te communiceren afkorting OCC gekozen: het Onderwijs en Cultuur Centrum! Nou hier komt kunst-en muziekminnend Nederland wel op af!

Is dit domheid of geslepenheid om voor zo’n afkorting te kiezen? Ik kies voor het laatste! Immers nog zo’n fraai communicatievoorbeeld is de benaming voor het Nederlands Congrescentrum het World Forum! En wij weten allemaal waar dat toe heeft geleid.

Hoe kijkt de omgeving van het OCC tegen dit miljoenen verslindende en ongewenste plan aan? Dat is voor een doorsnee OK bezoeker als ik niet moeilijk te achterhalen. Tijdens een zonnige terrasbijeenkomst vorige week toonde Ton hoe het F.K.A.T. ontwerp (Formerly Known As Twintowers) uitpakt ten opzichte van zijn terras!

De glazen wand van het Muziektheater wordt met het FKAT twee maal zo hoog, even hoog als het IJspaleis waar wij nu vóór zitten! Afijn Ton legt het beter allemaal zelf even uit op bijgaand filmpje.

Verder:
bouwen aan de toekomst van Den Haag

Alternatieve indeling van het Spuikwartier
De analyse gaat in op de constatering dat er in de levendige discussies over het Spuiforum hoofdzakelijk over het gebouw wordt gesproken, terwijl er in de stedenbouwkundige kaders van het huidige plan nou juist kansen blijven liggen. Het ontworpen toekomstbeeld geeft een idee van een alternatieve indeling van het Spuikwartier.