V&D en Hema nu echt aan de beurt …

Het opschonen van de Grote Marktstraat toont steeds beter de gebieden die achterblijven in de winkelstraat.

2015/01/img_5362.jpg

het fraaie hekwerk tussen de gebouwen toont grote klasse ten opzichte van het gebied erachter

Terwijl de grote grijze gevelwand van Vroom en Dreesman nog niet zo lang geleden als netjes kon worden gekwalificeerd, is het opvallend hoe leeg en nietszeggend de wand van dit warenhuis nu achterblijft bij de actualiteit. In hetzelfde licht, maar toch iets minder opvallend, zie ik de hier tegenover liggende Hema wand.

‘De Koe’ van Novotel als ingang van de Nieuwe Passage steekt prettig fel af tegen haar buurman. Enorme geperforeerde roodkoperen kunstbanken schermen de ingang naar de tramtunnel fraai af.

2015/01/img_5390.jpg

kunstbanken voorkomen dat er fietsen aan de hekken geplaatst kunnen worden, jammer maar wel mooier

Helaas maar wel zo netjes zijn hierdoor fietsen niet meer aan de hekken van de trappen vast te maken. Waarschijnlijk de opzet van de ontwerpers en aangemoedigd door de beleidsontwikkelaars in het IJspaleis.

Tussen de panden ligt een af te sluiten parkeerplaats voor vrachtwagens. Deze grote niet overkapte ruimte is tegenwoordig fraai afgesloten met een kunstzinnig hekwerk. Zwart geschilderd staal met Jugendstil vormen en driemaal herhaald in het midden grote azuurblauwe bloemachtige vormen. Deze geven het hele gebied in de directe omgeving karakter.

Wat nu?
De facelift van de Vroom en Dreesman wand hoeft niet eens zo ingrijpend plaats te vinden. Een mooi kunstwerk, lichtobject of hangende tuin kunnen al wonderen doen met dit stukje warenhuis aanblik. Maar dat er iets moet gebeuren is wel duidelijk.
Als het winkelend publiek nu eens begint met hun eigen rommel achter zich op te ruimen …

Jugendstil virus slaat aan …

20130529-021601.jpg

de fraaie Jugendstil gevels steeds verder hersteld

Een brutale fluit daalt op mij neer als ik met de fiets bijna thuis ben. Ik kijk op waar het vandaan komt en zie aan de overkant Paul ‘tot plotseling’ van Laere op een balkon van een van de fraaie Jugendstilpanden die de Laan van Meerdervoort rijk is. Hij staat bijna liefkozend iets te doen aan de balustrade van dat balkon.
Bij één van mijn ‘plotselinge’ bezoeken aan zijn atelier in het Sunny Court Park liet hij mij al het ontwerp zien voor deze balustrade. En nu is het dan gerealiseerd.

Het vorige hekwerk van zwarte spijlen deed echt afbreuk aan de verder fraaie gevel met art nouveau elementen. Het het doet mij goed dat opnieuw vanuit het fraaie Jugendstil pand op 215 maar nu links ervan, de restauratie van een gevel in detail plaats vindt.

20130529-021619.jpg

Paul van Laere legt de laatste hand aan de balustrade

Alweer een stukje architectuur dat het aanzien waard is. En nu maar hopen dat bij komende open dagen in het teken van de architectuur wij ook eens binnen mogen kijken naar het volgens insiders fraaie art nouveau interieur.